Кочићево перо Драгану Јовановићу Данилову

А. Г.
Кочићево перо Драгану Јовановићу Данилову

Бањалука - Награда "Кочићево перо" за љето 2017. припала је Драгану Јовановићу Данилову за књигу "Шта снег прича".

Ријеч је о награди која се додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и за оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи. Жири, који су чинили књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић, одлуку је донио једногласно, а побједничку књигу објавила је Издавачка кућа "Агора" из Новог Сада.

"Кочићево перо" додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд, а биће свечано уручено 29. јуна у Вуковој задужбини у Београду.

- Култна књига "Људи говоре" Растка Петровића добија у дјелу "Шта снег прича" Драгана Јовановића Данилова свој уводни наставак. И у једном и у другом наслову тежиште је на глаголу: говорити (рећи, казати, бесједити...), односно на ријечи. Ријеч и њена појава је почетна тачка човјекове културне социјализације. Ријечима се исказују сви садржаји човјекове егзистенције на нивоу свијести и подсвијести - рекао је Никола Вуколић.

Објашњава да се радња романа одвија у годинама послије рата из којег је на јунацима остао траг патње, страдања, разарања, губитака, болова који се не могу избрисати и заборавити временом.

- Мјесто збивања је помало апстрактан простор завијаног зимског воза у којем групе појединаца, у мраку и студени, хитају према Београду да у њему дочекају Нову годину и макар једну кап весеља - примјећује Вуколић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана