Kočićevo pero Dari Sekulić

Aleksandra Rajković
Kočićevo pero Dari Sekulić

BANjA LUKA - Pjesnikinja Dara Sekulić dobila je nagradu "Kočićevo pero" za proljeće 2009. koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd.

"Kočićevo pero" biće svečano uručeno pjesnikinji 25. aprila u manastiru Gomionica.

- Poznata književnica Dara Sekulić svojom novom zbirkom "Sretna skitnica" još jednom je, po ko zna koji put, potvrdila svoj davno stečeni renome majstora pisane riječi, jednog od najvećih savremenih pjesnika srpskog jezika - rekao je direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd Nikola Vukolić.   

On je bio predsjednik žirija koji je odlučivao o laureatu, a članovi su profesor doktor Zorica Turjačanin i profesor Slađana Prole.

- Dara Sekulić je poeziji ostala vjerna čitavog života, dosljedna u svom nastojanju da svjedoči istinu i da unosi malo svjetla u naše sve sumornije vrijeme - kaže Vukolić.

Svoj stvaralački put, nastavio je Vukolić, Sekulićeva je započela 1956. godine kada se pojavila njena prva zbirka "Pjesme".

- Ova pjesnikinja je shvatila pjesmu kao način iskazivanja sebe, vječiti dijalog sa vremenom i ljudima, oblik životne akcije i mogućnost približavanja ljepoti koja je za nju bliska, ako ne i identična sa istinom - istakao je Vukolić.

Profesor doktor Zorica Turjačanin ističe da je Dara Sekulić pjesnikinja kojoj je "skitnica" upisana u natalnu kartu.

- Poezija je govor duše i ona odražava stanje svijesti kod čovjeka i njegove najintimnije trenutke. Sve ono što čovjek želi da kaže ili prećuti povjerava bjelini papira. Dara Sekulić je jedan od najvećih pjesnika srpskog govornog područja. Ona nas podsjeća na onog pjesnika koji je probuđeni dio naroda - naglasila je profesor doktor Zorica Turjačanin. 

Snaga emocija

- Pjesme Dare Sekulić, ove u "Skitnici", ali i one koje su im prethodile, impresioniraju proživljenošću, snagom emocija i nekom gotovo filozofskom uznositošću iznad svega što je "život sij'o i smrt žela". Sve je u Darinom stihovima puno, snažno, životno, bez poze, istinito i jednostavno. Svojom poezijom Dara Sekulić je našla najkraći put do ljudskog srca - rekao je Nikola Vukolić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana