Кочићево перо Дари Секулић

Aлександра Рајковић
Кочићево перо Дари Секулић

БAЊA ЛУКA - Пјесникиња Дара Секулић добила је награду "Кочићево перо" за прољеће 2009. коју додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бања Лука-Београд.

"Кочићево перо" биће свечано уручено пјесникињи 25. априла у манастиру Гомионица.

- Позната књижевница Дара Секулић својом новом збирком "Сретна скитница" још једном је, по ко зна који пут, потврдила свој давно стечени реноме мајстора писане ријечи, једног од највећих савремених пјесника српског језика - рекао је директор и главни и одговорни уредник Задужбине "Петар Кочић" Бања Лука-Београд Никола Вуколић.   

Он је био предсједник жирија који је одлучивао о лауреату, а чланови су професор доктор Зорица Турјачанин и професор Слађана Проле.

- Дара Секулић је поезији остала вјерна читавог живота, досљедна у свом настојању да свједочи истину и да уноси мало свјетла у наше све суморније вријеме - каже Вуколић.

Свој стваралачки пут, наставио је Вуколић, Секулићева је започела 1956. године када се појавила њена прва збирка "Пјесме".

- Ова пјесникиња је схватила пјесму као начин исказивања себе, вјечити дијалог са временом и људима, облик животне акције и могућност приближавања љепоти која је за њу блиска, ако не и идентична са истином - истакао је Вуколић.

Професор доктор Зорица Турјачанин истиче да је Дара Секулић пјесникиња којој је "скитница" уписана у наталну карту.

- Поезија је говор душе и она одражава стање свијести код човјека и његове најинтимније тренутке. Све оно што човјек жели да каже или прећути повјерава бјелини папира. Дара Секулић је један од највећих пјесника српског говорног подручја. Она нас подсјећа на оног пјесника који је пробуђени дио народа - нагласила је професор доктор Зорица Турјачанин. 

Снага емоција

- Пјесме Даре Секулић, ове у "Скитници", али и оне које су им претходиле, импресионирају проживљеношћу, снагом емоција и неком готово филозофском узноситошћу изнад свега што је "живот сиј'о и смрт жела". Све је у Дарином стиховима пуно, снажно, животно, без позе, истинито и једноставно. Својом поезијом Дара Секулић је нашла најкраћи пут до људског срца - рекао је Никола Вуколић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана