Kočićeva biografija otkriće mnoge tajne

Mirna Pijetlović
Kočićeva biografija otkriće mnoge tajne

Banjaluka - Cjelovita biografija velikog srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića uskoro će biti objavljena u štampanoj formi, a publika će pred sobom imati istinito svjedočanstvo koje će otkriti mnoge piščeve tajne.

Najavio je ovo istoričar Zoran Pejašinović iz banjalučkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" na predavanju u okviru ciklusa "Stogodišnji pomen Petru Kočiću", upriličenom povodom stotinu godina od Kočićeve smrti.

Pejašinović je tako u četvrtak uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci istakao da je autor te biografije piščev prijatelj i kum Vaso Glušac.

- Glušac je pratio Kočićev život od sarajevske Gimnazije do smrti u beogradskoj duševnoj bolnici. On je, pred kraj života u Beogradu, poslije Drugog svjetskog rata, odlučio da sabere svoja ranije objavljena djela o Kočiću, te da ih proširi i dopuni - kazao je Pejašinović.

To je i uradio, napominje Pejašinović, pripremio za štampu, ali nije uspio da odštampa.

- Ta biografija je ostala potpuno nepoznata i, sticajem okolnosti, ovdje je u Banjaluci, u rukopisu - rekao je Pejašinović.

Na predavanju u Banjaluci je, pored Pejašinovića, govorio i Borivoje Milošević iz banjalučkog odbora "Prosvjete", koji je naveo da je Kočić uglavnom bio poznat kao pisac, ali da se u ličnosti Petra Kočića stopilo nekoliko karaktera.

- On je srpski poslanik u tadašnjem bosanskom parlamentu, nepoštedni kritičar austrougarske uprave, borac za agrarnu reformu, publicista, osnivač i urednik nekoliko uglednih srpskih književnih i političkih listova - podsjetio je na veliki Kočićev značaj Milošević.

On je u predavanju "Kočićev barjak", između ostalog, istakao da je Kočić, prije više od stotinu godina bio veliki borac za očuvanje srpskog jezika i ćirilice.

- Kočić je ukazivao na nastojanja tadašnjih austrougarskih vlasti da nametnu takozvani "bosanski jezik", tako da je ova priča i danas aktuelna - zaključio je Milošević.

Povodom obilježavanja stotinu godina od smrti Petra Kočića, prije ovog održano je još jedno predavanje srpskom piscu u čast i to na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, na kojem su govorili profesori Ranko Popović i Duško Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana