Кочићева биографија откриће многе тајне

Мирна Пијетловић
Кочићева биографија откриће многе тајне

Бањалука - Цјеловита биографија великог српског писца и народног трибуна Петра Кочића ускоро ће бити објављена у штампаној форми, а публика ће пред собом имати истинито свједочанство које ће открити многе пишчеве тајне.

Најавио је ово историчар Зоран Пејашиновић из бањалучког одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" на предавању у оквиру циклуса "Стогодишњи помен Петру Кочићу", уприличеном поводом стотину година од Кочићеве смрти.

Пејашиновић је тако у четвртак увече у Банском двору Културном центру у Бањалуци истакао да је аутор те биографије пишчев пријатељ и кум Васо Глушац.

- Глушац је пратио Кочићев живот од сарајевске Гимназије до смрти у београдској душевној болници. Он је, пред крај живота у Београду, послије Другог свјетског рата, одлучио да сабере своја раније објављена дјела о Кочићу, те да их прошири и допуни - казао је Пејашиновић.

То је и урадио, напомиње Пејашиновић, припремио за штампу, али није успио да одштампа.

- Та биографија је остала потпуно непозната и, стицајем околности, овдје је у Бањалуци, у рукопису - рекао је Пејашиновић.

На предавању у Бањалуци је, поред Пејашиновића, говорио и Боривоје Милошевић из бањалучког одбора "Просвјете", који је навео да је Кочић углавном био познат као писац, али да се у личности Петра Кочића стопило неколико карактера.

- Он је српски посланик у тадашњем босанском парламенту, непоштедни критичар аустроугарске управе, борац за аграрну реформу, публициста, оснивач и уредник неколико угледних српских књижевних и политичких листова - подсјетио је на велики Кочићев значај Милошевић.

Он је у предавању "Кочићев барјак", између осталог, истакао да је Кочић, прије више од стотину година био велики борац за очување српског језика и ћирилице.

- Кочић је указивао на настојања тадашњих аустроугарских власти да наметну такозвани "босански језик", тако да је ова прича и данас актуелна - закључио је Милошевић.

Поводом обиљежавања стотину година од смрти Петра Кочића, прије овог одржано је још једно предавање српском писцу у част и то на Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци, на којем су говорили професори Ранко Поповић и Душко Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана