Kočića djelima branio slobodu i otadžbinu

Priredila: Aleksandra Madžar
Kočića djelima branio slobodu i otadžbinu

Beograd - Veliki Petar Kočić kroz svoj kratki, ali stvaralaštvom ispunjen život, pokazao je primjerom kako se brani sloboda i otadžbina, a svojim perom mogao bi mnogo toga zabilježiti i o današnjem "udesu" srpskog naroda u BiH.

Rekao je ovo ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je juče, zajedno sa predstavnicima zavičajnih udruženja i udruženja književnika, položio vijence ispred spomenika Petru Kočiću u Čuburskom parku u Beogradu, u okviru manifestacije "Kočićev zbor". Na ovaj način obilježen je Kočićev dan u Beogradu.

- Besmrtno djelo Petra Kočića nadilazi okvire vremena u kojem je stvarano, a "Jazavac pred sudom" i danas je aktuelan, baš kao u i vrijeme kada je pisan - istakao je Savanović.

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, koje je upriličilo niz manifestacija povodom "Kočićevih dana" u Beogradu, na Kočićevom grobu u Aleji velikana, na beogradskom Novom groblju rekao je da je Kočićevo djelo najplemenitije uporište i ishodište srpskog naroda.

- Kočić se nalazi u prvom redu slobodara srpskog naroda, a na nama je da ga se sećamo, da njegova dela obnavljamo i iz njih učimo - poručio je Andrić.

Podsjetivši na posljednje trenutke Kočićevog života, književnik Duško Petrović je rekao da je ovaj veliki pisac, iako narušenog zdravlja i svijesti, umro kao veliki patriota i pravoslavac i da je odmah po smrti u jutro 27. avgusta 1916. godine opojan sa jabukom na grudima i šajkačom na glavi.

- Ovde smo da mu odamo počast za neprolazno delo, koliko u tome budemo uspeli i koliko budemo hteli - rekao je Petrović.

O Kočićevoj aktuelnosti govorio je predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović, koji je istakao da je u godini kada se obilježava 100 godina od smrti velikog srpskog književnika njegovo djelo još aktuelno i da se mnogo toga nije promijenilo.

Polaganju vijenaca u Čuburskom parku prisustvovali su i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mladen Cicović, predstavnici Zavičajnog udruženja "Zmijanje", Udruženja književnika Srbije i građani. Prigodnu pjesmu ispred spomenika Kočiću pročitao je Mićo Cvjetić, urednik "Književnih novina" koje izlaze u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana