Кочића дјелима бранио слободу и отаџбину

Приредила: Александра Маџар
Кочића дјелима бранио слободу и отаџбину

Београд - Велики Петар Кочић кроз свој кратки, али стваралаштвом испуњен живот, показао је примјером како се брани слобода и отаџбина, а својим пером могао би много тога забиљежити и о данашњем "удесу" српског народа у БиХ.

Рекао је ово министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је јуче, заједно са представницима завичајних удружења и удружења књижевника, положио вијенце испред споменика Петру Кочићу у Чубурском парку у Београду, у оквиру манифестације "Кочићев збор". На овај начин обиљежен је Кочићев дан у Београду.

- Бесмртно дјело Петра Кочића надилази оквире времена у којем је стварано, а "Јазавац пред судом" и данас је актуелан, баш као у и вријеме када је писан - истакао је Савановић.

Предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, које је уприличило низ манифестација поводом "Кочићевих дана" у Београду, на Кочићевом гробу у Алеји великана, на београдском Новом гробљу рекао је да је Кочићево дјело најплеменитије упориште и исходиште српског народа.

- Кочић се налази у првом реду слободара српског народа, а на нама је да га се сећамо, да његова дела обнављамо и из њих учимо - поручио је Андрић.

Подсјетивши на посљедње тренутке Кочићевог живота, књижевник Душко Петровић је рекао да је овај велики писац, иако нарушеног здравља и свијести, умро као велики патриота и православац и да је одмах по смрти у јутро 27. августа 1916. године опојан са јабуком на грудима и шајкачом на глави.

- Овде смо да му одамо почаст за непролазно дело, колико у томе будемо успели и колико будемо хтели - рекао је Петровић.

О Кочићевој актуелности говорио је предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић, који је истакао да је у години када се обиљежава 100 година од смрти великог српског књижевника његово дјело још актуелно и да се много тога није промијенило.

Полагању вијенаца у Чубурском парку присуствовали су и директор Представништва Републике Српске у Београду Младен Цицовић, представници Завичајног удружења "Змијање", Удружења књижевника Србије и грађани. Пригодну пјесму испред споменика Кочићу прочитао је Мићо Цвјетић, уредник "Књижевних новина" које излазе у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана