Književnik Tode Nikoletić - Poetska ljepota ljubavnog bukvara

Mirna Pijetlović
Književnik Tode Nikoletić - Poetska ljepota ljubavnog bukvara

BANjALUKA - Poetska lepota "Ljubavnog bukvara" je u njegovoj finoj gradaciji, od samog rođenja ljudskog bića, njegovog odrastanja i detinjstva, do prvih poljubaca, zaljubljivanja, pa sve do formiranog čoveka i porodice.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" pisac za djecu Tode Nikoletić, čija se knjiga "Ljubavni bukvar" sa maštovitim ilustracijama, nedavno pojavila i odmah privukla pažnju mladih čitalaca.

Nikoletić je autor 16 zbirki poezije, 40 drama i 400 dramoleta za djecu.

- Knjiga je sva protkana ljubavlju, vedrinom i majčinskom brigom, a ono što je najvažnije je da se kroz ovu zbirku poezije mladi čitaoci edukuju. Kroz poeziju za decu mladi čitaoci odrastaju na najlepši način i stiču one karakterne osobine koje oplemenjuju dušu koja raste - rekao je Nikoletić.

Kaže da je u knjigu "usadio" sve ono što je dobro i lijepo, jer iskonska dobrota treba da bude temelj odrastanja i razvijanja svakog čovjeka.

- Kada se setimo onih prvih šaputanja, roditeljskih pogleda, zaljubljenih i emotivnih osećanja, treba da ih upotpunimo kroz lepu priču ispričanu iskrenim poetskim jezikom - kaže Nikoletić.

Prema njegovim riječima, knjigu čine pjesme koje opisuju iskrena osjećanja, kada se dvoje prvi put uhvate za ruku, pogledaju, kada žude za prvim poljupcem, prvi put dobiju bebu. Tako se i nižu pjesme "Jedva čekam da se ljubim", "Prva svađa", "Preneću te preko praga", "Smota mog života" i mnoge druge.

- Tako je prva pesma u knjizi "Jutarnji smešak", koja opisuje to neko prvo osećanje ljubavi, dok je poslednja "Ako bude braće i sestara", koja upućuje na ono najvažnije u našim životima, a to su deca i porodica - ističe Nikoletić.

Knjigu "Ljubavni bukvar" je likovno osmislio i oblikovao Peđa Trajković, koji je, prema Nikoletićevim riječima, kako veliki pjesnik, tako i veliki ilustrator i slikar.

- Jako je bitan sam vizuelni efekat knjige, a Peđa je zaista maestralnim, koloritnim i živopisnim crtežom verno dočarao svaku emociju moje pjesme. Osmišljena je da izgleda kao spomenar, koji se otvara na magnet, kao i svaka dragocenost koju čuvaju mališani tokom svog odrastanja - rekao je Nikoletić.

Tode Nikoletić priča da, iako je pisac taj koji stvara pjesme, one na neki način kroz knjige postaju lična imovina malih čitalaca.

- Svaka knjiga, svaka pesma i sve ono što pesnik daje je odraz čovekove ličnosti i nekog ličnog iskustva. Sećajući se mog detinjstva, gde sam odrastao u mnogobrojnoj porodici, koja je ličila na jedan poveći vrtić raznih dogodovština, prema kojima su i nastajale moje pesme i sve ono što radim za decu - kaže Nikoletić.

Dodaje da ga je svaka zakrpica na džemperu i pantalonama, nestašluci sa najbližima, pa i svaka borba za mrvicu hljeba, opredijelila da se bavi poezijom za djecu.

- Poezija oplemenjuje svaku dušu i veliku i malu, i upravo zbog toga je jako bitno da je približimo deci od najranijeg detinjstva - dodaje Nikoletić.

Novi projekti

- Neprestano sam u procesu stvaranja za decu i deci. Trenutno pomažem školskim dramskim radionicama, kao i nekim amaterskim i profesionalnim pozorištima da kroz dramske uloge pruže deci šansu da se umetnički izraze. Kada je u pitanju književnost, trenutno sam u procesu stvaranja knjige o oduhovljavanju dece "Božićna čitanka", koja je i te kako bitna u razvoju i odrastanju. Pored toga, radim na još jednoj knjizi koja će takođe biti puna vedrine i golicljivih tema - rekao je Tode Nikoletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana