Књижевник Тоде Николетић - Поетска љепота љубавног буквара

Мирна Пијетловић
Књижевник Тоде Николетић - Поетска љепота љубавног буквара

БAЊAЛУКA - Поетска лепота "Љубавног буквара" је у његовој финој градацији, од самог рођења људског бића, његовог одрастања и детињства, до првих пољубаца, заљубљивања, па све до формираног човека и породице.

Рекао је ово за "Глас Српске" писац за дјецу Тоде Николетић, чија се књига "Љубавни буквар" са маштовитим илустрацијама, недавно појавила и одмах привукла пажњу младих читалаца.

Николетић је аутор 16 збирки поезије, 40 драма и 400 драмолета за дјецу.

- Књига је сва проткана љубављу, ведрином и мајчинском бригом, а оно што је најважније је да се кроз ову збирку поезије млади читаоци едукују. Кроз поезију за децу млади читаоци одрастају на најлепши начин и стичу оне карактерне особине које оплемењују душу која расте - рекао је Николетић.

Каже да је у књигу "усадио" све оно што је добро и лијепо, јер исконска доброта треба да буде темељ одрастања и развијања сваког човјека.

- Када се сетимо оних првих шапутања, родитељских погледа, заљубљених и емотивних осећања, треба да их употпунимо кроз лепу причу испричану искреним поетским језиком - каже Николетић.

Према његовим ријечима, књигу чине пјесме које описују искрена осјећања, када се двоје први пут ухвате за руку, погледају, када жуде за првим пољупцем, први пут добију бебу. Тако се и нижу пјесме "Једва чекам да се љубим", "Прва свађа", "Пренећу те преко прага", "Смота мог живота" и многе друге.

- Тако је прва песма у књизи "Јутарњи смешак", која описује то неко прво осећање љубави, док је последња "Aко буде браће и сестара", која упућује на оно најважније у нашим животима, а то су деца и породица - истиче Николетић.

Књигу "Љубавни буквар" је ликовно осмислио и обликовао Пеђа Трајковић, који је, према Николетићевим ријечима, како велики пјесник, тако и велики илустратор и сликар.

- Јако је битан сам визуелни ефекат књиге, а Пеђа је заиста маестралним, колоритним и живописним цртежом верно дочарао сваку емоцију моје пјесме. Осмишљена је да изгледа као споменар, који се отвара на магнет, као и свака драгоценост коју чувају малишани током свог одрастања - рекао је Николетић.

Тоде Николетић прича да, иако је писац тај који ствара пјесме, оне на неки начин кроз књиге постају лична имовина малих читалаца.

- Свака књига, свака песма и све оно што песник даје је одраз човекове личности и неког личног искуства. Сећајући се мог детињства, где сам одрастао у многобројној породици, која је личила на један повећи вртић разних догодовштина, према којима су и настајале моје песме и све оно што радим за децу - каже Николетић.

Додаје да га је свака закрпица на џемперу и панталонама, несташлуци са најближима, па и свака борба за мрвицу хљеба, опредијелила да се бави поезијом за дјецу.

- Поезија оплемењује сваку душу и велику и малу, и управо због тога је јако битно да је приближимо деци од најранијег детињства - додаје Николетић.

Нови пројекти

- Непрестано сам у процесу стварања за децу и деци. Тренутно помажем школским драмским радионицама, као и неким аматерским и професионалним позориштима да кроз драмске улоге пруже деци шансу да се уметнички изразе. Када је у питању књижевност, тренутно сам у процесу стварања књиге о одуховљавању деце "Божићна читанка", која је и те како битна у развоју и одрастању. Поред тога, радим на још једној књизи која ће такође бити пуна ведрине и голицљивих тема - рекао је Тоде Николетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана