Književnik Ranko Pavlović objavio zbirku ogleda: U dubinama jezika Kočića i Ćopića

Aleksandra Glišić
Književnik Ranko Pavlović objavio zbirku ogleda: U dubinama jezika Kočića i Ćopića

Banjaluka - Zbirka ogleda "U dubinama jezika" Ranka Pavlovića, koja je nastajala desetak godina, objavljena je u izdanju banjalučkog "Art printa", a autor iz posebnog ugla osvjetljava stvaralaštvo istaknutih srpskih pisaca.

Pavlović ističe da se usredsredio na detalje o kojima do sada nije ili je malo pisano, ali i da je skrenuo pažnju na djela savremenih pisaca koji žive i rade u Republici Srpskoj i najčešće ostaju van domašaja književne kritike.

Pored teksta o Petru Kočiću i njegovoj "Otadžbini", posebnu pažnju zaslužuje ogled o značenjskim dimenzijama lokalnog govora u djelu pisca zmijanjskih motiva, pri čemu poređenje sa jezikom Bore Stankovića daje širi značaj ovom razmatranju.

- Pišući o kratkoj priči Branka Ćopića osvrnuo sam se na njegove rane radove o kojima se malo zna i koji se gotovo ne spominju u bibliografiji "podgrmečkog Čehova". Čitalačku pažnju sigurno će privući ogled o raskošnoj paleti boja u "Bašti sljezove boje" te o malim ljudima na velikoj književnoj sceni u pripovijedanju Petra Kočića, Branka Ćopića i Đure Damjanovića na primjerima onoga iza kace, onog nekog Rade sa Brdara i Jevtaša, ljudi skrajnutih na životnoj vjetrometini, ali jasno isprofilisanih u živom pripovijedanju - kaže Pavlović.

U zbirci je i esej o kosmičkoj skladnosti u priči i pričanju Ive Andrića.

- Baveći se atmosferom u romanu "Vreme smrti" Dobrice Ćosića težište sam stavio na miris pečenih jabuka Živojina Mišića koji će čitaoca pratiti dugo i nakon čitanja ovog romana. Ovaj dio knjige zatvara ogled o malo poznatom, prerano nastradalom banjalučkom pjesniku Risti Kremenoviću - rekao je Pavlović.

Čitaoce očekuju i ogledi o ukupnom djelu ili pojedinim knjigama književnog kritičara Miljka Šindića, poeziji Jovanke Stojčinović-Nikolić, o zavičajnim romanima Slobodana Jankovića i pozorišnim monografijama Vojislava Vujanovića.

Savremena književnost

- Zbirka ogleda obuhvata i tekstove o pojedinim knjigama Svetozara Ličine, Predraga Bjeloševića i Anđelka Anušića. Cjelovitije su osvijetljeni zavičajni romani Ranka Risojevića, počev od lektirnog "Dječaci sa Une" pa do trilogije o građanskoj Banjaluci - kaže Ranko Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana