Књижевник Дејан Стојиљковић Глас Српске: Изазов оживљавања ликова из народне маште

Александра Глишић
Књижевник Дејан Стојиљковић Глас Српске: Изазов оживљавања ликова из народне маште

Ниш - Највећи изазов у писању је удахнути нови живот и дати неку нову димензију и дубину ликовима који су већ обликовани у народној машти. Мој Обилић није онај Обилић из народне песме, већ књижевни лик коме сам ја дао неке нове особине.

Овако почиње причу о новој књизи "Олујни бедем" књижевник из Ниша Дејан Стојиљковић, који већ неколико година својим насловима привлачи бројну читалачку публику.

Добитник награда међу којима се издваја "Милош Црњански", ових дана сусреће се са првим реакцијама читалаца и критичара на други дио петокњижја које је отворио романом "Дуге ноћи и црне заставе". Само десетак дана било је довољно да "Олујни бедем" у издању београдске "Лагуне" направи одјек међу љубитељима књижевности, а ускоро би овај наслов требало да дође и у књижаре у Републици Српској. 

- Што се тиче овог петокњижја, други изазов везан је за сам тај период, јер је идеја да се обради неких педесет и више најтурбулентнијих година српске средњовековне државе, од битке на Марици до смрти деспота Стефана Високог - каже Стојиљковић.

Издавач је због великог интересовања за ново Стојиљковићево дјело већ почео да штампа друго издање.

- Очекивао сам да књига буде лепо примљена, али је ово превазишло и моја очекивања и очекивања издавача.  Очигледно да је дуги "пост" у смислу велике паузе која је прошла између претходног и овог романа учинио своје. Наравно, не треба сметнути с ума да је ово ипак прича чији су јунаци свима познати, нема Србина који не зна за Обилића, Косанчића, Топлицу - прича Стојиљковић који је чуо само позитивне утиске оних који су прочитали "Олујни бедем".

Драго му је што није разочарао читаоце јер други наставак у серијалу је, суштински, најважнији - ако ту ствари не урадите како треба, онда читаоци изгубе жељу да читају даље.  Планира да сљедеће године настави са авантурама витезова Реда Змаја, а у наставку ће се вратити Косанчићу и Обилићу.

- Цео тај период је опеван у нашој народној поезији и људи већ имају неку слику о томе, међутим, те наше народне песме настајале су вековима након описаних догађаја и, нажалост, у многим стварима нису аутентичне. Нисмо изгубили Косовску битку, Бранковић није издао, давали смо много дужи и жешћи отпор османској најезди, то треба потенцирати јер је то историјска истина. Србија је била бедем тадашње Европе и ко зна шта би било са Римом, Бечом и Паризом да нисмо ми, овде, на Балкану на мач дочекали агаренске хорде - рекао је Стојиљковић.

Промоцију нове књиге планира и у Републици Српској.

- Увек се радујем посети Републици Српској, тамо имам доста верних читалаца и осећам се као код куће. Надам се да ћу ускоро поново доћи у Бањалуку и остале градове и дружити се са својим читаоцима - казао је Стојиљковић.

Прича о Ивану Косанчићу

- Планирам да пре наставка који ће се звати "Учитељ мачевања" издам књигу у којој ће се наћи новела "Краљица горских духова" која ће бити својеврстан "мост" између два романа. Биће то прича о Ивану Косанчићу и догађајима непосредно после битке на Плочнику. Идеја је да књига буде илустрована и за тај посао је већ ангажован један велемајстор - наш прослављени илустратор и стрип аутор Алекса Гајић. Књига би требало да се појави у књижарама после Нове године - каже Дејан Стојиљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана