Књижевница Тања Ступар-Трифуновић одржала радионице у Финској:Умјетност повезује и даје важне одговоре

Александра Маџар
Књижевница Тања Ступар-Трифуновић одржала радионице у Финској:Умјетност повезује и даје важне одговоре

Бањалука - И двије хиљаде километра далеко од Бањалуке, у земљама са бољим условима образовања, високим животним стандардима, богатом културном понудом, млади људи који имају дар за писање, унутар себе осјећају исте страхове и немире, постављају иста питања и наилазе на сличне проблеме када покушају да оно што измаштају, доживе или осјете оставе на папиру.

Савјете о томе колико сопствене интиме се може ставити у књижевност, гдје престају границе, какав однос треба да имамо према биографији, моралу, неморалу, друштву, другима, када се човјек одлучи упустити у процесе писања младим људима у Финском граду Јакобстад дијелила је призната књижевница из Бањалуке Тања Ступар-Трифуновић током предавања под називом "О писању и осталим демонима".

У овај град отпутовала је у оквиру реализације шведско-финског пројекта "The other - Други", који су прије неколико година у Мостару покренули самостални умјетници, професионални фотографи и прије свега пријатељи Јоаким Хансон и Софија Рунарсдотер. Овај креативни дуо, који свијет посматра очима умјетности, чуо је причу о Мостару као подијељеном граду и пожелио да све разлике које становници осјећају на најљепши начин повежу кроз умјетност. Тако су се повезали и са Тањом Ступар-Трифуновић, која је учесницима њихових радионица фотографије говорила о креативном писању. У том процесу фотографисања и писања о свом граду на другачији начин, избјегавајући стереотипе у вези са ратним дешавањима, учествовала је и млада пјесникиња и преводилац из Бањалуке Владана Перлић, која је такође путовала у Финску. Круна рада била је изложба фотографија и текстова насталих током радионица.

- Наставак пројекта пресељен је у град Јакобстад у умјетничку школу "Новиа", гдје је била постављена изложба радова из Мостара, одакле је са нама путовала и Анита Крталић, која се бави фотографијом. Сусрет са студентима протекао је у разговору о животу, креативности, самом пројекту - испричала је Ступар-Трифуновић.

Предавања су била отвореног типа, а за Перлићеву је, како каже, било занимљиво што је за дружење са њима била велика заинтересованост, без обзира на бројне садржаје које млади имају у овом граду.

- И они који су слушали предавања сматрају да писање није посао од којег се може живјети. Ми имамо проблеме свих сиромашних држава, а они свих богатих. Осјећају се спутаним због капиталистичног приступа у њиховом систему, гдје је све концентрисано на продају, а за њих је умјетност много више од тога - истакла је Перлићева.

Са њом се сложила и Ступар-Трифуновић објашњавајући да су искушења и проблеми са којима се млади аутори срећу током свог формирања и уласка у свијет писања свугдје слични.

- Немогуће је правити паралеле. И они су млади људи и умјетници који су критички настројени, нигдје не функционише све како треба, они су незадовољни тиме што капитализам доминира науштрб креативности - потврдила је књижевница.

Ипак, на крају овог пријатног дружења, креативне приче и размјене искуства, на велику радост успјела је од свих полазника добити добру повратну реакцију као доказ да се све изговорено у току боравка тамо исплатило.

Наставак пројекта у Бањалуци

Јоаким Хансон и Софија Рунарсдотер имају амбицију да наставе са пројектима. Идеја је да сљедећи град у који долазе буде Бањалука. У радионицама фотографије и креативног писања учествовали би млади људи из Мостара и Бањалуке, а кооперант пројекта била би Народна и универзитетска библиотека РС. Планови су да радионице почну на јесен, али немамо још тачне податке - најавила је Ступар-Трифуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана