Књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић за Глас Српске: Стварност ми није довољна, треба измислити живот

Наташа Лазукић
Књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић за Глас Српске: Стварност ми није довољна, треба измислити живот

Бањалука - Пре неколико година сам имала тезу "Није ми више важно да будем у праву, важно ми је да будем срећна". Сада сам смислила нову: "Стварност ми није довољна, треба измислити живот", почела је причу за "Глас Српске" књижевница Мирјана Бобић-Мојсиловић, која је у петак одржала успјешно књижевно вече у Банском двору Културном центру.

Прича о блискости је универзална људска прича, а литература је терапија која може да врати смисао животу, онда кад у стварности нема ни мајке ни бајке. Роман "Мушка азбука" се разликује од претходно објављеног романа "Моја азбука", не само у одабиру појмова, него и по томе што главни јунак  Урош, педесетдвогодишњак, није више сигуран у исправност својих одлука. Он се заљубљује у дјевојку од 35 година иако поред себе већ има дивну супругу. Утјеран у савремени концепт живота који пропагира его и лабављење свих веза, он се брзо одриче блискости.

- Сви се суочавају са неумитношћу биологије, а данашње највише мерило је материја, што подразумева новац и тело, а с тим у вези и моћ. Због таквих стандарда на дуже стазе већина људи су депресивни и окренули су главу од духовности и лепоте душе. Мој књижевни јунак је из једне сексуалне просечности под утицајем материјалног и под притиском друштва почео да верује да је страшан даса. Он је транзициони Петар Пан, а нашој генерацији нико није рекао да ћемо једног дана да остаримо и одрастемо. Ми живимо у једном наметнутом лудилу императива вечите адолесценције. Колебамо се између потребе да будемо модерни и ужасне носталгије према старим вредностима - прича Мирјана.

Њени књижевни јунаци настављају своје животе и кад се затворе странице књиге, а слобода говора је за њу највреднији идеал. "Мушка азбука" је намијењена свима који се налазе на вјетрометини и свима који су збуњени.

- Искрена размена лудачке енергије и поштовања између мене и моје публике је невероватна, дирнута сам и потресена у најлепшем могућем смислу и захваљујем Бањалуци од срца - казала је Мирјана.

"Мушка азбука"

Нови роман "Мушка азбука" бањалучка публика је дочекала са великим симпатијама. То је прича о разводу брака једног типичног брачног пара.

- Колико год да књига говори о краху брака, ово је и књига у славу брака и блискости, али и роман о праштању. Била сам мушкарац последњих годину дана, ставила сам се у мушку душу и у мушку главу. Нисам хтела да направим роман у коме ће мој јунак бити зликовац. И дошла сам до невероватног закључка, а то је да душа нема пол - рекла је Мирјана Бобић-Мојсиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана