Književni poduhvati čekaju mnogobrojne čitaoce

Aleksandra Madžar
Književni poduhvati čekaju mnogobrojne čitaoce

Beograd - Nastup Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnog beogradskom sajmu knjiga pod motom "Ideš li, rode" u znaku obilježavanja 100 godina od smrti Petra Kočića svečano je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Obraćajući se prisutnima u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma, u ponedjeljak u podne, Malešević je istakao da je predstavljanje Srpske na ovom sajmu od izuzetnog značaja za književnost, nauku i kulturu Srpske.

- Davno je rečeno da budućnost pripada onima koji se najduže sjećaju prošlosti i da je knjiga tu da podsjeti na prošlost, ali i da pokaže budućnost - istakao je Malešević.

On je dodao da će pred beogradskom publikom pod motom "Ideš li, rode" biti predstavljeni rezultati godišnjeg izdavačkog poduhvata i stvaralaštva Srpske, ono što je označilo književni, umjetnički i kulturni prostor u protekloj godini, te da je sve u znaku čovjeka koji se borio za slobodu srpskog naroda i koji je obogatio i oplemenio srpsku književnu misao i njen cjelokupni korpus.

- Kočić je bio simbol borbe za srpski jezik i srpsko pismo. Nesebično je istrajavao u borbi za slobodu i pravdu. A, to su univerzalne ljudske vrijednosti bez kojih ne bismo mogli opstati -  naglasio je Malešević.

Otvaranju nastupa Republike Srpske, na kojem su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izveli scenski nastup posvećen Kočiću, prisustvovali su direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, predsjednik Saveza Srba u regionu i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta, ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić, te akademici i kulturne i javne ličnosti Srbije i Republike Srpske. Nastup Srpske organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a na Sajmu će 39 izdavača iz Srpske predstaviti više od 60 izdanja. Beogradski sajam knjige otvoren je u nedjelju uveče i traje do 30. oktobra uz učešće više od 450 direktnih izdavača, od toga 40 inostranih. Iran, kao počasni gost, pripremio je bogat program sa fokusom na savremenu književnost i dijalog između srpskih i iranskih pisaca. Mnogobrojni posjetioci sa nestrpljenjem su čekali ovaj praznik knjige kako bi obišli štandove u potrazi sa željenim djelima. Prošle godine je bila rekordna posjeta sa oko 170.000 posjetilaca, a kako kažu ove godine, neke su prognoze da će taj rekord biti oboren.

Promocija "Prosvjetinih" izdanja

Promocija izdanja Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta", Pale biće održana danas u 14 časova u sali "Vasko Popa". Posjetioci će se upoznati sa djelom "Svjetlost malog čovjeka" Bojana Maksimovića, "Pogledi svjedoka i učesnika" akademika Vojislava Maksimovića, "Vrsta koja izumire" Miroslava Toholja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana