Književna nagrada Stražilovo Brankovog kola: Laureati Anušić i Milošev

Mirna Pijetlović
Književna nagrada Stražilovo Brankovog kola: Laureati Anušić i Milošev

Novi Sad - Žiri "Brankovog kola" iz Novog Sada za književnu nagradu "Stražilovo" donio je jednoglasnu odluku da ovo priznanje za 2015. godinu pripadne Anđelku Anušiću za knjigu novih i izabranih pjesama "Epitafi za neznane", dok je specijalna nagrada za najbolji pjesnički prvenac pripala Jeleni Milošev za zbirku "Ćutanja pre poleta".

Stručni žiri radio je u sastavu Ivan Lalović, Valentina Milačić i Andrea Beata Bicok. Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu", a ovo ugledno priznanje postoji od 1973. godine.

Istaknuti pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejista i antologičar Anđelko Anušić (rođen 1953. u Gradini na Suvoj Međi kod Velike Kladuše, živi u Novom Sadu), u godini kada je u Srbiji prvi put ustanovljen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, objavio je izvrsnu knjigu izabranih i novih pjesama "Epitafi za neznane". 

Ova duhovno ljekovita knjiga, ističu iz "Brankovog kola", donosi zrelu i kultivisanu poeziju na temu stradanja i progona Srba iz krajiških dijelova Hrvatske, sa posebnim akcentom na posljedice vojnih akcija "Maestral", "Bljesak" i "Oluja". Anušićeve pjesme uzimaju lokalni amblem prizor za inicijalni oslonac u epifanijskom građenju i dosezanju univerzalne aure pjesničkog jezika.

- Izuzetno bogata, birana i kovana leksika, uvek s razlogom i punim smislom artikulisana u tkivu pesničkog teksta, čini ovu knjigu jedinstvenim bedekerom kroz istorijski, kulturološki i životni mizanscen pevanja o srpskoj krajiškoj istoriji. Anušićeva poezija odašilja snažnu emociju u biblijskom doživljaju prognaničkih kolona - stoji u obrazloženju žirija nagrade "Stražilovo".

Pjesnički prvenac Jelene Milošev (rođena 1974. u Senti, živi u Padeju) donosi poeziju koja se podjednako ostvaruje u slobodnom i vezanom stihu.

- Lirski zamajac pesme otvara znatiželjnu dušu koja vapi za čistotom naspram dehumanizovanog vremena. Zavičajne slike i lični svet u lepoti godišnjih doba impregnirani su jakom emocijom. U neprestanoj izmeni svetla i tame, ova pesnikinja traži spas u trenucima koji otvaraju kaleidoskopsku paletu lirskog jezika u nadahnuću - pojašnjava se u obrazloženju žirija specijalne nagrade "Stražilovo".

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena laureatima 5. septembra u 11 časova na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću (rad vajara Jovana Soldatovića), u okviru 44. Brankovog kola koje će trajati od 4. do 14. septembra.

Dobitnici

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade "Stražilovo" nalaze se: Pero Zubac, Luko Paljetak, Danko Popović, Draško Ređep,  Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Julijan Tamaš, Jovan Dunđin, Vojislav Despotov, Vićazoslav Hronjec, Nenad Grujičić, Goran Simić, Zafir Hadžimanov, Sava Babić, Mišo Avdalović, Blagoje Baković, Ileana Ursu, Žarko Aćimović, Pop Dušan Đurđev, Dragoslav Dedović, Boris Lazić, Željko Pržulj, Lidija Đogo, Ivan Lalović, Vesna Egerić, Ivana Gađanski, Marija Sloboda, Ivan Despotović, Milan Rakulj, Valentina Milačić, Marko Kovačević, Andrea Beata Bicok i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana