Књижевна награда Стражилово Бранковог кола: Лауреати Анушић и Милошев

Мирна Пијетловић
Књижевна награда Стражилово Бранковог кола: Лауреати Анушић и Милошев

Нови Сад - Жири "Бранковог кола" из Новог Сада за књижевну награду "Стражилово" донио је једногласну одлуку да ово признање за 2015. годину припадне Анђелку Анушићу за књигу нових и изабраних пјесама "Епитафи за незнане", док је специјална награда за најбољи пјеснички првенац припала Јелени Милошев за збирку "Ћутања пре полета".

Стручни жири радио је у саставу Иван Лаловић, Валентина Милачић и Андреа Беата Бицок. Награда "Стражилово" додјељује се за најбоље књиге објављене у "Бранковом колу", а ово угледно признање постоји од 1973. године.

Истакнути пјесник, приповједач, романописац, есејиста и антологичар Анђелко Анушић (рођен 1953. у Градини на Сувој Међи код Велике Кладуше, живи у Новом Саду), у години када је у Србији први пут установљен Дан сећања на страдале и прогнане Србе, објавио је изврсну књигу изабраних и нових пјесама "Епитафи за незнане". 

Ова духовно љековита књига, истичу из "Бранковог кола", доноси зрелу и култивисану поезију на тему страдања и прогона Срба из крајишких дијелова Хрватске, са посебним акцентом на посљедице војних акција "Маестрал", "Бљесак" и "Олуја". Анушићеве пјесме узимају локални амблем призор за иницијални ослонац у епифанијском грађењу и досезању универзалне ауре пјесничког језика.

- Изузетно богата, бирана и кована лексика, увек с разлогом и пуним смислом артикулисана у ткиву песничког текста, чини ову књигу јединственим бедекером кроз историјски, културолошки и животни мизансцен певања о српској крајишкој историји. Анушићева поезија одашиља снажну емоцију у библијском доживљају прогнаничких колона - стоји у образложењу жирија награде "Стражилово".

Пјеснички првенац Јелене Милошев (рођена 1974. у Сенти, живи у Падеју) доноси поезију која се подједнако остварује у слободном и везаном стиху.

- Лирски замајац песме отвара знатижељну душу која вапи за чистотом наспрам дехуманизованог времена. Завичајне слике и лични свет у лепоти годишњих доба импрегнирани су јаком емоцијом. У непрестаној измени светла и таме, ова песникиња тражи спас у тренуцима који отварају калеидоскопску палету лирског језика у надахнућу - појашњава се у образложењу жирија специјалне награде "Стражилово".

Овогодишња награда "Стражилово" свечано ће бити уручена лауреатима 5. септембра у 11 часова на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу (рад вајара Јована Солдатовића), у оквиру 44. Бранковог кола које ће трајати од 4. до 14. септембра.

Добитници

Међу досадашњим добитницима награде "Стражилово" налазе се: Перо Зубац, Луко Паљетак, Данко Поповић, Драшко Ређеп,  Радомир Путник, Слободан Павићевић, Јулијан Тамаш, Јован Дунђин, Војислав Деспотов, Вићазослав Хроњец, Ненад Грујичић, Горан Симић, Зафир Хаџиманов, Сава Бабић, Мишо Авдаловић, Благоје Баковић, Илеана Урсу, Жарко Аћимовић, Поп Душан Ђурђев, Драгослав Дедовић, Борис Лазић, Жељко Пржуљ, Лидија Ђого, Иван Лаловић, Весна Егерић, Ивана Гађански, Марија Слобода, Иван Деспотовић, Милан Ракуљ, Валентина Милачић, Марко Ковачевић, Андреа Беата Бицок и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана