Књига и даље у моди у Требињу

Ратомир Мијановић
Књига и даље у моди у Требињу

Требиње - “Књига је добра и пријатна и корисна ствар, и када се чита и када се не чита; за свашта може да послужи, и за поклон и за украс, и за предмет разговора и за читање”, ријечи су нашег нобеловца Иве Андрића, које нам намећу питања колико се у данашње вријеме чита, колико Требињци своје вријеме посвећују књигама.

Библиотекарка у Народној библиотеци у Требињу Мирела Ћук каже да је већ сада, на почетку нове године, број чланова велик и да имају утисак да Требињци све више читају и све чешће одлазе у библиотеку.

- Број чланова одраслих и основаца је изједначен. Можда су некад старији или пензионери више читали, међутим, сада нам се основци све више враћају. У посљедње вријеме, поред основаца, долазе и предшколци јер имамо неких сликовница и књига које су њима занимљиве. Основци читају лектиру и неку забавну литературу. Долазе у друштву, дође двоје-троје из разреда и полако крећу и остали да се учлањују. Одрасли највише воле белетристику и лаганију литературу, док студенти и средњошколци више пажње посвећују некој стручнијој литератури - рекла је Ћукова.

Навела је да су укуси заиста различити и да су библиотекари увијек спремни да посавјетују почетнике у читању.

- Што се тиче белетристике, у посљедње вријеме се узимају Дејан Стојиљковић, Вања Булић, Ведрана Рудан, као и Јелена Бачић-Алимпић. Од класика је најчитанији Достојевски, поред Андрића, Селимовића, Хемингвеја, Хесеа - навела је Ћукова.

У требињској библиотеци су увијек спремни да посавјетују “почетнике у читању”. Иако су укуси различити, Мирела нам каже да би, као увод у читање, дјечацима препоручила неки криминалистички трилер роман, док би дјевојчицама предложила нешто лаганије, на примјер љубавни роман.

Гордана Симовић, професорица српског језика и књижевности, каже да је веома задовољна колико ученици у Основној школи “Свети Василије Острошки” читају школску лектиру.

- Двије трећине ученика редовно читају лектиру. Велики број ученика успије да уђе у суштину дјела јер су књиге примјерене плану и програму и њиховом узрасту. Настојим да их у свакодневном раду, неким својим животним искуствима, мотивишем, да им укажем на то колико је читање значајно и мислим да, у великом броју случајева, успијевам - навела је  Симовићева.

На основу наведеног, може се закључити да Требињци своје вријеме ипак посвећују читању, те да је књига и даље у моди. Књига је и данас заступљена у нашим животима и увијек ће постојати они који ће уживати у овом виду разоноде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана