Klasika protkana mistikom Dalekog istoka

Miloš Vasiljević
Klasika protkana mistikom Dalekog istoka

Banjaluka - Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta i Studentska izvođačka grupa sa kineskog Univerziteta tehnologije i obrazovanja Tjenđin održali su gala koncert u Banjaluci, povodom otvaranja Konfučijevog instituta.

Koncert, koji je održan u nedjelju uveče u Banskom dvoru, izazvao je veliko interesovanje, naročito zbog neobične mješavine klasičnih nota i motiva sa Dalekog istoka. Na repertoaru su bila djela klasične muzike i obrade tema narodne muzike i belkanta.

Dirigent Dušan Vere Urošević, koji je i asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Akademija umjetnosti učestvovala u obilježavanju otvaranja Konfučijevog instituta.

- Za ovu priliku Simfonijski orkestar Univerziteta u Banjaluci pripremio je program Betovenove muzike. Publika je imala priliku da čuje Treći klavirski koncert Ludviga van Betovena u Ce-molu, uz dirigenta Milana Savića, kao i uvertiru Koriola pod mojom dirigentskom palicom. Važno je da naše dvije kulture uspostave što bolji odnos kada je umjetnička saradnja u pitanju - kazao je Urošević.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman je rekao da je veoma važna odluka da Banjaluka uđe u porodicu od 525 instituta u 142 zemlje svijeta.

Koncertu su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, ministri prosvjete i kulture Dane Malešević, rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasador Kine u BiH Čen Bo, te delegacija grada Tjenđina.

Institut

Direktorica Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci Ljiljana Stević je rekla da je ovaj koncert za studente banjalučkog Univerziteta bio prilika da se upoznaju sa kineskom kulturom, istorijom i filozofijom.

- Studentska umjetnička grupa sa Univerziteta Tjenđin izvela je tradicionalne kineske plesove i vještine - naglasila je Stevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana