Класика проткана мистиком Далеког истока

Милош Васиљевић
Класика проткана мистиком Далеког истока

Бањалука - Симфонијски оркестар Академије умјетности бањалучког Универзитета и Студентска извођачка група са кинеског Универзитета технологије и образовања Тјенђин одржали су гала концерт у Бањалуци, поводом отварања Конфучијевог института.

Концерт, који је одржан у недјељу увече у Банском двору, изазвао је велико интересовање, нарочито због необичне мјешавине класичних нота и мотива са Далеког истока. На репертоару су била дјела класичне музике и обраде тема народне музике и белканта.

Диригент Душан Вере Урошевић, који је и асистент на Академији умјетности у Бањалуци, рекао је да му је велико задовољство што је Академија умјетности учествовала у обиљежавању отварања Конфучијевог института.

- За ову прилику Симфонијски оркестар Универзитета у Бањалуци припремио је програм Бетовенове музике. Публика је имала прилику да чује Трећи клавирски концерт Лудвига ван Бетовена у Це-молу, уз диригента Милана Савића, као и увертиру Кориола под мојом диригентском палицом. Важно је да наше двије културе успоставе што бољи однос када је умјетничка сарадња у питању - казао је Урошевић.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци Лука Кецман је рекао да је веома важна одлука да Бањалука уђе у породицу од 525 института у 142 земље свијета.

Концерту су присуствовали потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић, министри просвјете и културе Дане Малешевић, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, те делегација града Тјенђина.

Институт

Директорица Конфучијевог института при Универзитету у Бањалуци Љиљана Стевић је рекла да је овај концерт за студенте бањалучког Универзитета био прилика да се упознају са кинеском културом, историјом и филозофијом.

- Студентска умјетничка група са Универзитета Тјенђин извела је традиционалне кинеске плесове и вјештине - нагласила је Стевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана