Класици хорора на програму Филмотеке

Срна
Класици хорора на програму Филмотеке

Пале - Љубитељи хорора имаће прилику да виде неке од најбољих филмова овог жанра у тродневном програму "Филмотеке", коју Кинотека Републике Српске организује од 2. септембра на Палама.

На програму су класици хорора "Психо" Алфреда Хичкока, "Розмарина беба" Романа Поланског и "Исијавање" Стенлија Кјубрика, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Прве вечери биће приказан амерички психолошки трилер "Психо" из 1960. године, са Ентони Перкинсом и Џенет Ли у главним улогама, који се сматра претечом хорора и једним од најбољих Хичкокових филмова.

Филмска критика га редовно сврстава међу најбоље филмове уопште, а 1992. године уписан је амерички филмски регистар као дјело од националног значаја, које ужива посебну заштиту.

У сриједу, 3. септембра, на програму је "Розмарина беба", први амерички филм контроверзног пољског редитеља Романа Поланског, снимљен 1968. године, са Мијом Фароу у главној улози.

Једно од најпознатијиих и најмрачнијих остварења Поланског, култни хорор, који је постао класик, направљен је без икаквих специјалних ефеката и јефтиних трикова застрашивања, већ истинском снагом редитељског умијећа, занимљивом визуелношћу и порукама које носи.

Иако са само двије сцене типичне за хорор филмове, ово остварење важи за један од најбољих хорора свих времена. Амерички филмски институт га је 2001. године уврсио на девето мјесто међу 100 најузбудљивијих филмова.

Глумица Рут Гордон је 1968. године добила Оскара за најбољу споредну улогу, а филм је освојио још 12 награда и девет номинација.

Треће вечери биће приказан култни хорор "Исијавање" Стенлија Кјубрика, снимљен 1980. године, према истоименом бестселеру Стивена Кинга, са Џеком Николсоном у главној улози.

Филмска критика га често назива "ремек-дјелом модерног хорора", као и "првим епским хорором" у историји филма.

Програм ће бити одржан у Арт галерији "Г три" са почетком у 20.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана