Kišova biografija među najboljima u SAD VIDEO

SEEcult.or, B92
Kišova biografija među najboljima u SAD VIDEO

Knjiga britanskog autora Marka Tompsona o Danilu Kišu, jednom od najznačajnijih jugoslovenskih pisaca 20. vijeka, uvrštena je među pet najboljih biografskih izdanja 2013. godine u SAD.

Izbor nagrađenih dela sačinilo američko Nacionalno udruženje književnih kritičara (NBCC), prenosi SEEcult.

Knjiga " Birth Certificate: The Story of Danilo Kis" (Krštenica - Priča o Danilu Kišu), u izdanju Kornel univerziteta, bila je među finalistima za Nacionalnu književnu nagradu kritike za 2013. godinu, koja je dodjeljena 13. marta u Njujorku.

Kišova biografija rezultat je gotovo dvodecenijskog Tompsonovog istraživanja lika i djela velikog pisca, ali i istorijskih i društvenih prilika na prostoru bivše Jugoslavije.

Tompson je intervjuisao članove Kišove porodice, njegove prijatelje i poštovaoce kako bi proučio piščev život i istoriju regiona iz kojeg je ponikao. To mu je omogućilo da bolje razume i Kišova djela.

Tompsonova knjiga, kako je navedeno u saopštenju NBCC-a, ujedno je i cjelovit vodič u destruktivne politike koje su, nedugo nakon Kišove smrti, dovele 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije do najvećeg ratnog nasilja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Tompson je autor i knjiga "Kuća od papira - Kraj Jugoslavije" i "Kovanje rata" o medijima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tompsonova knjiga o Kišu bila je u užem izboru za Nacionalnu književnu nagradu američke kritike u kategoriji biografskih djela, zajedno s knjigama o Lorensu od Arabije, Bahu, Marijan Mur i Džonatanu Sviftu. Nagradu je osvojilo djelo “Jonathan Swift: His Life and His World” Lea Damroša o anglo-irskom satiričaru, esejisti, piscu pamfleta i pesniku, autoru "Guliverovih putovanja".

Nacionalnu nagradu kritike NBCC dodjeljuje već 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana