Kinematografija Republike Srpske je u povoju

Danko Kuzmanović
Kinematografija Republike Srpske je u povoju

Na koji način poboljšati filmsku produkciju u Republici Srpskoj i BiH, tema je dvodnevnog “Film foruma” koji se održava u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Producent u “Vizart filmu” Zoran Galić istakao je da će na ovom forumu biti riječi o načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi, te stanju u toj oblasti u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

- Slovenija ulaže 11 miliona evra godišnje u razvoj filmske umjetnosti, Hrvatska devet miliona evra, Srbija je dosadašnji iznos ulaganja podigla sa sedam na devet miliona evra, Crna Gora izdvaja 2,5 miliona evra, a Makedonija oko šest miliona evra. U Republici Srpskoj se mnogo manje ulaže, pa je za iste namjene u ovogodišnjem budžetu planirano 100.000 KM - kazao je Galić.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković kazala je da su svjesni činjenice da je kinematografija u Republici Srpskoj u “povoju”.

- Smatramo da imamo potencijal i upravo smo iz tog razloga izdvojili sredstava da podržimo konferenciju i da od filmskih profesionalaca “pokupimo” dobre prakse i potaknemo razvoj ove industrije u Republici Srpskoj, rekla je ona.

Đakovićeva je podsjetila da je Republika Srpska prvi kadar iz audio-vizuelne djelatnosti dobila prije nešto više od 10 godina, te da se zbog te činjenice ne može očekivati da ima razvijenu filmsku industriju.

- Ono što možemo jeste da pomognemo tim mladim ljudima na način da ulažemo u njihove filmove, prije svega u kratke forme i projektore razvoja filma. Na taj način mi ćemo za određeni period postići da imamo afirmisana imena koja su u stanju da svoje filmove, odnosno Republiku Srpsku, predstavljaju na najznačajnijim filmskim festivalima - kazala je Đakovićeva.

Grad Banjaluka je podržao ovu konferenciju, a kako je rekao gradonačelnik Igor Radojičić - Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, izuzetno je zainteresovana za razvoj svih grana kulture.

- Fokusirali smo se na one ciljeve koji su predviđeni Strategijom razvoja kulture grada za naredni desetogodišnji period. Grad će se u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu, od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu pa do manjih prostora širom grada, koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima - kazao je Radojičić i dodao da je druga linija projektno finansiranje.

Konferenciju “Film foruma” organizovala je produkcijska kuća “Vizart film” i Desk Kreativna Evropa BiH.

Gostovanja

Ovaj događaj ugostiće 25 afirmisanih filmskih profesionalaca iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojaće se od pet panela i tri radionice sa studentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana