Карта више за џез путовање са Комбајн квартетом

Александра Маџар
Карта више за џез путовање са Комбајн квартетом

Бањалука - Слобода, један од најљепших осјећаја на свијету за сваког човјека. Када се спомене слобода у музици, немогуће је не чути звуке џеза и помислити на бескрај. Једни од оних који уживају у том осјећају су и одлични музичари из бањалучког "Комбајн квартета", који за своју многобројну публику припремају трећи по реду концерт "Џез дејт" у Народном позоришту Републике Српске.

Њихови концерти припадају оним ријетким у нашем граду за које се тражи карта више, а сви они који не буду имали мјеста 26. децембра, репризу концерта "могу гледати" дан касније од 20 часова на великој сцени Народног позоришта РС.

Четири године су прошле од када су први пут засвирали под овим именом, а своје музичко пријатељство учврстили су ауторским инструменталима, које су заједно писали својим талентом. Момци су спремни за наступе који их очекују и поносни су што ће, за разлику од претходних, када су углавном изводили популарне џез композиције, овај пут, пред својом многобројном публиком извести  осам ауторских композиција.

- Чини ми се да смо направили интересантан спој музичких стилова у ових осам композиција које ћемо извести, те да би то публици могло бити занимљиво, с обзиром на то да се ауторска инструментална музика код нас не чује баш често. Изузетно ми је драго што поново имамо прилику да наступимо у предивном амбијенту велике сцене Народног позоришта РС, које без обзира на то што је примарно намијењено за драмску, подржава и музичку умјетност, а самим тим и музичаре, дозволивши нам да у посебној атмосфери наше госте поведемо у свијет музичких боја и расположења које смо направили - прича пред концерт бубњар бенда Дејан Тркуља.

Изазов, а и циљ сваког музичара, сматра Тркуља је  да се  слобода израза и импровизације, коју џез  пружа, што боље искористи.

-  Поред виртуозитета који су сваком инструменталисти нека врста фетиша, одређеном темом, односно импровизацијом потребно је нешто испричати публици, пружити им емоцију - додаје он.

Наравно и у њиховом бенду  изазови, жеље и амбиције сваког члана временом су се мијењали.

-  Тако су и музичка интересовања мијењала свој облик, самим тим то јако утиче на звук и израз бенда, тако да је сваки састав који функционише без одређеног музичког лидера у ствари спој темперамента, свирачких могућности и креативности сваког од његових чланова. С те стране мислим да имамо занимљив спој, с обзиром на то да међу нама има и разлике у годинама, а самим тим и у музичком и животном искуству, као и у музици коју свако од нас воли да слуша, па се надам да се то у нашој музици чује и да јој даје неки занимљив печат - казао је Тркуља.

Управо овај ауторски материјал са којим ће се представити за њих је један од највећих успјеха.

-  Ово што смо створили требало би да остане као наш музички печат, бар за неко вријеме. Успјехом бих назвао и претходна два "Џез дејта", јер смо их направили и организовали сами, уз помоћ и савјете драгих људи, а свирати нешто што сами организујете није нимало лако. Можда ће звучати смијешно, али постојање џез бенда који у нашем граду више од четири године свира и ствара може се сматрати успјехом - нагласио је Тркуља.

Веома драг им је и концепт "Џез поези кабарета", у којем су на текстове Небојше Курузовића и Саше Берендике направили интересантан спој поезије и џеза и крунисали ту сарадњу великим концертом на тврђави Кастел прошлог љета.

Тубић и Шобат гости концерта

Поред Милана Савића (клавијатуре) Синише Тешановића (гитара), Дејана Ђорђевића (бас, контрабас) и Дејана Тркуље (бубањ), који чине "Комбајн квартет", гости концерта су два врхунска музичара Владимир Тубић и Душко Шобат.

-  Стваралаштво Владимира и Душка је нешто што би нама по стилу одговарало да изведемо уз наше композиције. Они  су као гитаристи веома различити, а сваки од њих има заиста специфичан стил и приступ музици, тако да ће се на нашем концерту гитара чути у веома широком спектру боја и емоција, а сигуран сам да ни виртуозитета неће изостати, с обзиром на то да се ради о заиста одличним инструменталистима - нагласио је Дејан Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана