Кан 2014: Ко се враћа на мјесто злочина?

Б92, Танјуг
Кан 2014: Ко се враћа на мјесто злочина?

На омиљено филмско „мјесто злочина", канску Кроазету, ове године враћа се легендарни Жан Лик Годар, а ево ко ће му све изаћи на црту у оквиру 67. Међународног филмског фестивала у Кану, који се одржава од 14. до 25. маја.

Организатори 67. издања Канског фестивала објавили су 17. априла листу филмова који ће се наћи у званичној конкуренцији, међу којима су остварења из Русије, Турске, Канаде, Јапана и Француске, а примјетан је и већи број филмова које су режирале жене.

Француски филмски великан Годар представиће свој нови филм „Adieu au language“ (Goodbye to language), изазивајући на умјетнички двобој двоструке добитнике Златне палме за најбољи филм, браћу Жан Пјера и Лика Дардену.

Чувени белгијски филмски двојац за Кан је припремио нови филм „Deux jours, une nuit“ (Two days, one night), са којим ће снаге одмјерити и ново остварење Мишела Азанависијуса „The Search".

За Златну палму ове године надметаће се драма „The Homesman" коју је режирао холивудски глумац Томи Ли Џонс, као и канадски филмови „Maps to the Stars" Дејвида Кроненберга и „Captive" Атома Егојана.

Британци ће бити присутни на Кроазети са филмовима „Jummy' Hall" Кена Лоуча и „Мр. Турнер" Мајка Лија, док ће руски редитељ Андреј Звјагинцев покушати да освоји главну награду својим најновијим остварењем „Левијатан".

Ту су још и филмови „Winter Sleep" (Кис Уyкусу) турског редитеља Нурија Билгеа Џејлана и „Тимбукту" Мауританца Абдерахмана Сисака.

У званичној селекцији је и филм „Two Windows" јапанске редитељке Наоми Кавасе као и неколико француских остварења, попут биографске саге „Saint Laurent" Бертрана Бонела, о славном француског модном креатору и „Sils Maris" Оливијеа Асајаса са Жилијет Бинош у главној улози.

Фестивал, који ће бити одржан од 14. до 25. маја, отвориће филм "Грејс од Монака", француског редитеља Оливијеа Дана, са Никол Кидман у насловној роли. Паралелни, арт-хоусе програм „Известан поглед", отвориће француско остварење „Party Girl " чији је аутор Мари Амашукели.

Као што смо већ писали, у селекцији краткометражних остварења и Србија има свог представника. То је филм „Лето без месеца", дипломски рад младог Стефана Иванчића.

Још један балкански представник биће приказан канској публици, на специјалној пројекцији ван такмичарског програма. У питању је остварење „Мостови Сарајева" (Les pont de Sarajevo), омнибус који су иницирали Обала Арт Центар и Сарајево град филма са француском продуцентском кућом Cinétévé и копродукцијским партнерима из цијеле Европе. Кратке филмове који сачињавају омнибус режирали су: Аида Бегић, Леонардо ди Костанца, Жан Лик Годар, Камен Калев, Исилд ле Беско, Сергеј Лознитса, Винћенцо Мара, Урсула Мејер, Владимир Перишић, Кристи Пуиу, Марк Река, Ангела Шанелец и Тереса Виљаверде. Продуценти филма су Мирсад Пуриватра, Јован Марјановић и Фабиијан Серван Шреибер.

Новозеландска редитељка и Оскаровка Џејн Кемпион предводиће овогодишњи жири званичне селекције. Она је прва и једина жена која је освојила Златну палму, и то 1993. за филм „Клавир".

Укупно 49 дугометражних филмова из 28 земаља, а међу њима и 15 које су режирале жене, биће приказано на фестивалу ове године.

Званични плакат 67. фестивала, који је увијек осмишлљен као својеврсни омаж некадашњим филмским великанима, овог пута је портрет италијанског глумца Марчела Мастројанија како гледа преко наочара за сунце, преузет из класика Федерика Фелинија „8 ½".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана