Kad odu takvi kao što si ti, vrijeme stane na trenutak

Aleksandra Glišić
Kad odu takvi kao što si ti, vrijeme stane na trenutak

Beograd - Porukama punim tuge, ljubavi i žala brojni prijatelji opraštali su se od velikana srpskog glumišta Nebojše Glogovca koji je preminuo u petak u Beogradu u 49. godini.

Glogovac je prije desetak dana hitno primljen u Institut za onkologiju, a već tada su se pojavile informacije da je teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Ipak, vijest o njegovoj smrti duboko je potresla sve koji su ga poznavali, ali i brojnu publiku oduševljenu njegovim maestralnim ulogama koje je odigrao u filmovima, TV serijama i u pozorištu.

Popularna glumica Ivana Mihić se za "Glas Srpske" prisjetila kako je upoznala Glogovca.

- Jedan od najboljih glumaca današnjice, izuzetan kolega i veliki profesionalac. Bila sam prisutna kada je polagao prijemni na FDU i pamtim ga kao već gotovog glumca jer je njegov talenat isijavao zrelost glumačku na samom početku. Ogroman gubitak za sve i u svakom pogledu. Mir njegovoj duši - rekla je Mihićeva.

I glumačka diva Jelica Sretenović bila je potresena smrću kolege.

- Nebojša Glogovac je bio jedan od naših najboljih glumaca. Otišao je u legendu prerano. Njegova poslednja uloga u filmu "Ustav Republike Hrvatske" je čitava studija glume. Počivaj u miru, dragi Nebojša - kazala je Sretenovićeva za naš list.

Lazar Dubovac, koji je sa Glogovcem igrao u seriji "Moj rođak sa sela", nije štedio na emocijama.

- Kad odu takvi kao što si ti, vreme stane na trenutak. Sve zanemi. Suze govore više od reči. Zbogom, Glogi. Neka te anđeli čuvaju - rekao je Dubovac.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić takođe je emotivno reagovala na tužnu vijest.

- Nisam sa njim direktno sarađivala, ali znam od kolega da je bio divan čovjek. Po meni, on je bio jedan od pet najboljih srpskih glumaca. Sve nas u pozorištu je ova vijest baš pogodila jer smo se istinski divili Nebojši Glogovcu - kazala je Zrnićeva.

Glogovac je prvu ulogu ostvario u hit seriji "Bolji život", u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Poslije srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a nakon dvije godine prelazi na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

- Ne znam šta bih ti rekao što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je, da kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo - napisao je Trifunović.  

Prva se na društvenoj mreži "Fejsbuk" oglasila Nataša Ninković koja je sa Glogovcem igrala u brojnim projektima.

- Zauvek u mom srcu! Sa anđelima, mili moj... – ovim riječima se glumica oprostila od kolege.

"Vukovar, jedna priča" je prvi film u kojem se Glogovac pojavio, a igrao je lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gdje je tumačio lik Bogdana. Poslije su se ređale uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago", u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića. Zapažene uloge je ostvario i u filmovima "Munje", "Kad porastem postaću kengur", "Nebeska udica"...

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrao je u predstavama "Hamlet", "Razbijeni krčag", "Sumnjivo lice", "Hadersfild", "Šine", "Kako vam drago", "Molijer - još jedan život", "Bure baruta" i drugim. Jedna od njegovih posljednjih uloga bila je u TV seriji "Nemanjići - Rađanje kraljevine", gdje je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje. Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", pet godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada "Zoran Radmilović", "Miloš Žutić", "Ardalion", "Milivoje Živanović", Sterijina nagrada … Rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Bio je oženjen i otac je troje djece.

Koliko je bio omiljen među kolegama, najbolje govore poruke koje su pisali na društvenim mrežama. Glumac Stefan Uroš Tešić je napisao: "Putuj sa anđelima", a glumica Vjera Mujović: "Večna ti slava!"

Da je otišao jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umjetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima, kazao je i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

- Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se izvući - rekao je Zelenović.

Književnik Mošo Odalović na "Fejsbuku" je napisao: "Pogledam nebo, zemlju, pa zanemim. Nebojša Glogovac".

I Tijana M. Čurović oglasila se tim povodom napisavši: "Druže, laka ti noć! Počivaj među anđelima!", dok je Ljiljana Blagojević ostavila poruku: "I On bira i u svoje rajsko naselje poziva najbolje! Neka ti je večna slava, veliki glumče i časni čoveče!"

- Nebojša Glogovac je očaravao silinom svog talenta i nesumnjivo je bio jedan od najboljih glumaca u Evropi. Njegov raskošni talenat nas je grejao. Odlazak Nebojše Glogovca predstavlja udar na naše posvećenje pozorištu - izjavio je glumac Voja Brajović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom smrti Nebojše Glogovca, ističući da je ovaj glumac posjedovao upečatljiv glumački izraz po kome je bio prepoznatljiv i voljen od publike i kolega.

- Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o iznenadnoj smrti velikog glumca Nebojše Glogovca. Iskreno saosjećajući u bolu koji vas je zadesio, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća - navedeno je u telegramu predsjednika Republike Srpske.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća Jugoslovenskom dramskom pozorištu povodom smrti glumca Nebojše Glogovca, te naglasila da je njegovim odlaskom glumačka profesija ostala bez izuzetnog umjetnika i profesionalca.

- Sa velikom tugom sam primila vijest o preranoj smrti glumca Nebojše Glogovca. Pamtićemo ga po velikom broju značajnih uloga, upečatljivoj glumi i ogromnom glumačkom talentu - navodi se u telegramu.

Vatreni navijač Crvene zvezde

Nebojša Glogovac je bio veliki navijač Crvene zvezde pa su povodom njegove smrti na društvenim mrežama reagovali navijači kluba koji kažu da će u znak ljubavi prema glumcu već na meču sa CSKA 13. februara spremiti transparent kojim će ga ispratiti u vječnost.

Fudbalski klub Crvena zvezda poslao je oproštajnu poruku na svom zvaničnom "Tviter" nalogu: "Počivaj u miru! Tvoja Crvena zvezda". Prije nekoliko dana, kada je objavljeno da je Glogovac u teškom stanju, Crvena zvezda mu je pružila podršku slikom navijača sa jedne od utakmica na kojoj je istaknut transparent sa čuvenim njegovim citatom iz filma "Nebeska udica" - "Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže... i pobediš".

Sahrana i  komemoracija

Glumac Nebojša Glogovac biće sahranjen u ponedjeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opijelo u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju počinje u 14 časova, a prethodno će u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održan komemorativni skup posvećen priznatom glumcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana