Југовићу Кочићево перо за прољеће 2017. године

Срна
Југовићу Кочићево перо за прољеће 2017. године

Бањалука - Књижевна награда "Кочићево перо" за прољеће 2017. године припашће Александру Југовићу за књигу "Опсенари", саопштено је данас из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд".

Такву одлуку једногласно је донио жири у саставу Никола Вуколић /предсједник/, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.


Вуколић је навео да је Југовић, у опису амбијента и атмосфере, у апокалиптичној поплави и небу закрченом тамним облацима, постигао потпуну усаглашеност људског удеса, проклетства и неиспуњености.

"Али и неостварених жеља својих јунака који су били другачији од осталих људи чији је живот, иако недалеко од њих, протицао у другачијим садржајима и који су, кад затреба, знали и да се пробијају и према висовима Јелице сматрајући да је сам живот највеће Божије давање. Југовић је стваралац који зна да прича, а пише искрено, полетно, надахнуто, убједљиво", рекао је Вуколић, који је и директор и главни и одговорни уредник Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд".

Награда "Кочићево перо", коју додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, Југовићу ће бити свечано уручена у петак, 31. марта, у Вуковој задужбини у Београду, са почетком у 12.00 часова.

О добитнику награде говориће чланови жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана