Југ Радивојевић, о режији нове представе у Народном позоришту РС: Публику очекује горки смијех уз поетику Дисове пјесме

Александра Глишић
Југ Радивојевић, о режији нове представе у Народном позоришту РС: Публику очекује горки смијех уз поетику Дисове пјесме

Бањалука - Људи ће се горко смејати гледајући представу "Наши дани" јер говори о ономе што се нама данас дешава. Специфичност овог комада је што се благо наслања на Дисову песму "Наши дани", али она није део фабуле, него део опште поетике представе.

Рекао је ово за "Глас Српске" београдски редитељ Југ Радивојевић који у Народном позоришту Републике Српске режира драмски комад "Наши дани" Жељка Стјепановића.

Радивојевићу ово није први ангажман у националном театру Српске, па је за задовољством прихватио нови ангажман.

- Јако волим савремени домаћи текст и кад год се појави таква драма, то је мој приоритет. Жељко Стјепановић је познатији као првак националног театра Српске, али се већ годинама успешно бави писањем. Заиста је написао комад за који бисте, када бисте били члан жирија на неком конкурсу мислили да је у питању комедиограф са дугачким стажом у драматургији који се наслања на Бранислава Нушића, а помало на Душана Ковачевића - каже Радивојевић. 

Послије првог читања одлучио је да режира текст који отвара бројне проблеме савременог друштва.

- Реч је о тексту који говори о нашем времену на изузетно духовит начин. Бави се јако озбиљним темама, али их третира на комичан начин и то је оно што га приближава Нушићу - казао је Радивојевић.

Ова ансамбл представа биће дио репертоара Велике сцене, а у подјели је шеснаест глумаца у подели.

- Увек се трудим да направим најтачнију могућу глумачку поделу. То је оно што је редитељу најважније, јер после добре поделе на добром сте путу да направите и добру представу. Ансамбл Народног позоришта РС је негован, у свим генерацијама је добро распоређен и није било неких дилема када сам бирао ко ће тумачити коју улогу. Када познајете ансамбл, онда се некако само наметне ко би шта могао да игра - истиче Радивојевић који иза себе има богато редитељско искуство.

Увјерен је да ће публика пронаћи много детаља из стварног живота у новој представи.

- Публика ће се сигурно идентификовати са проблемима главних јунака, препознаће животне околности и актуелну друштвену ситуацију - казао је Радивојевић.

Као велику вриједност драме "Наши дани" наводи чињеницу да је писана на трагу Бранислава Нушића.

- Можда је највећа и најприсутнија константа свих наших генерација уназад управо Нушић. Он је на најбољи начин направио дијагнозу нашег поднебља, карактера, менталитета. Стјепановић се инспирисао свакодневним стварима, али се у жанру и стилу приклонио Нушићу - наглашава Радивојевић.

Осим друштва нова представа Народног позоришта РС критиковаће и позориште.

- По оној старој крилатици позориште је огледало друштва. Како је говорио Нушић да спознате друштво морате да погледате у његово позориште. Позориште није ни бољој ни у горој ситуацији него деценијама уназад. Нису буџети најважнији и није новац у култури онај који одређује квалитет. Ако постоји пре свега добра организација и јасна идеја, таленат, то су довољни аргументи који ће утицати на то да стварате квалитетно уметничко дело - сматра Радивојевић.   

Као највећи проблем позоришта данас наводи чињеницу да многи глумци истовремено раде више нових пројеката.

- Влада општа деконцентрација људи у театру који су због егзистенције расплинути на више страна и пројеката. То је оно што им не дозвољава да стопроцентно раде на једном задатку који би онда утицао на то да читав пројекат буде на вишем квалитету. То се највише односи на Београд, али почело је да се рефлектује и на наше друге средине. Са једне стране финансије нису пресудне, али са друге стране јесу важне да би сконцентрисале људе да се баве у одређеном периоду једним пројектом - каже Радивојевић.

Стваралаштво

Југ Радивојевић је каријеру почео у Позоришту "Бора Станковић" у Врању. Наставио је у Позоришту "Дадов" у Београду, а прву професионалну представу "Виктор" је урадио 1994. године. Дипломирао је режију на Факултету драмских уметности у Београду у класи Светозара Рапаића. Режирао је у више од двадесет позоришта широм Србије, као и у Републици Српској. За своја редитељска остварења добио је бројне награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана