Јубиларни Кустендорф сутра отвара Лав Дијаз

Срна
Јубиларни Кустендорф сутра отвара Лав Дијаз

Мокра Гора - Јубиларни 10. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" у Дрвенграду на Мокрој Гори отвориће сутра прошлогодишњи побједник Венецијанског фестивала филипински режисер Лав Дијаз, а гошћа фестивала је белгијска глумица Виржини Ефира.

Оснивач "Кустендорфа" прослављени српски филмски режисер Емир Кустурица раније је најавио да ће Фестивал бити отворен филмом од 40 минута који ће подсјетити на све важне госте "Кустендрофа" у претходних девет година, а том приликом ће Дијазу бити уручена Награда за будуће филмове.


У такмичарском програму биће приказана 22 филма, од 500 пристиглих филмова домаћих и иностраних младих режисера из Бугарске, Данске, Изреала, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португалије, Русије, Сингапура, Републике Српске, Србије, Украјине, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Међународни жири чине књижевник и сценариста Глин Јан, која је предсједник жирија, стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, а о награди "Вилко Филач" за најбољу фотографију одлучиваће директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

У оквиру програма "Савремене тенденције" биће приказани неки од најбољих филмова прошлогодишње продуције које ће представити њихови аугори - гости фестивала на радионицама након пројекција, међу којима и "Жена која је отишла" Лава Дијаза и "Цвијеће зла" финског режисера Анти Јокинена, добитника награде за Најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу.

Биће приказани и филмови "У кревету са Викторијом" редитељке Жистин Трије који ће на Кустендорфу представити глумица Виржин Ефира, "Де Лан" кинеског редитеља Ђие Лиуа, побједника Шангајског филмског фестивала, "Душа на струни" који је режирао Џанг Јанг, као и најновији филм Емира Кустурице "На млијечном путу".

У оквиру нове програмске цјелине под називом "Нови аутори" посјетиоцима ће се представити дугометражна остварења младих аутора, која су освајала признања и била у номинацијама међународних филмских фестивала, а ранијих година су са краткометражним остварењима учествовали у такмичарском програму "Кустендорфа".

Овогодишња "Ретроспектива великана" биће посвећена сценаристи Гордану Михићу, чији је опус обиљежио домаћу кинематографију, а осим филмова "Кад будем мртав и бео", "Буђење пацова" и "Вране", биће приказани фомови Лава Дијаза, специјалног госта "Кустендорфа".

Сваке вечери ће након пројекција и радионица бити организовани концерти музичких група, а наступиће Емир Кустурица и "Но смокинг оркестар", Адам Стинг и Новосадски Биг Бенд оркестар, блуз-џез гитариста Ана Поповић, српски рок бенд "Ванд Гог" и аргентинско-колумбијски "ска панк" састав "Че Судака".

Организатор Фестивала, који ће трајати до 19. јануара, је продукцијска кућа "Раста интернешнел", а покровитељи су Министарство културе и информисања Србије, Мећавник град и "Но смокинг оркестра" /Тхе Но Смокинг Орцхестра/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана