Jovanka Stojčinović-Nikolić: Trinaesti stepenik kao mali jubilej

Snežana Tasić
Jovanka Stojčinović-Nikolić: Trinaesti stepenik kao mali jubilej

Pjesme su me dovele u trenutak jasnog saznanja o sebi u vremenu u kojem živim i približile me vremenu prošlom. Pjesnik ispisuje sve ono što se dešava najčešće mimo njegove volje, ali i ono "sa mislima unazad", imajući potrebu da zabilježi neko vrijeme u kojem je živio ili živi. Naslov moje zbirke pjesama "Trinaesti stepenik" je odredio moj život.

Izjavila je ovo za "Glas Srpske", uoči večerašnje promocije svoje 15, jubilarne knjige u Prijedoru, pjesnikinja Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Dodala je da je fizički pad sa trinaestog stepenika bio samo uslov ostvarivanja želje za savladavanjem prostora, naročito onog u penjanju "naviše", gdje je borba za svaki stepenik neminovna, ali i u funkciji "vladanja" njime, svetionik u kojem se sastaje sa poezijom.

- Sigurna sam da je svaka moja zbirka pjesama imala svoj životni put. Ponekada on nije "imao sreću" da se izbori za zasluženo mjesto. Postoje razni oblici zaustavljanja i zagrcavanja, iskušenja i drugih okolnosti koje utiču na život knjige. "Trinaesti stepenik" kao mali jubilej je produženi, ali krovni dio mojih poetskih dostignuća - kaže Stojčinović-Nikolić.

Kao dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i nagrada "Šušnjar", naglašava da priznanja imaju višestruki značaj za umjetnika. Ova pjesnikinja je oduvijek imala vrlo izražen patriotski stav, a najviše vrijednosti za koje se u poeziji zalaže su kuća i zavičaj.

- Kad odemo iz zavičaja, onda nam sve više nedostaje i mi mu se kroz pisanu, poetsku riječ vraćamo, svako na svoj način, svako po svom osjećaju. Otuda i osjećaj patriotizma. Ako sam patriota, nisam šovinista. Pripadnost nacionalnom biću je sasvim razumljiva, kao i svoj sud koji "saopštavamo svijetu". Nije sve što se napiše poezija. Riječi su starije od nas samih, zato se sve i ne može reći - dodaje Stojčinović-Nikolić.

Pjesnikinja, koja često piše o ljubavi, smatra da se ljubav stalno obnavlja i ponavlja, ali da je nikada nema dovoljno.

- Uvijek nastojim da u ljudima pronađem ljubav, to malo bogatstvo koje nam nikada nije suvišno, ma otkuda dolazilo - istakla je Stojčinović-Nikolić.

Udruženje

- Već drugu godinu sa udruženjem "Zmijanje" obilježavamo "Kočićeve susrete" u kojima učestvuje više od 30 pisaca, ali ne postoje projekti koji se raspisuju za rad udruženja. Dobro bi bilo kada bi svaki član udruženja imao svijest o plaćanu članarine. Mora postojati interaktivni rad između članova udruženja i samog UKS. Naši pisci sve više "izlaze" na svjetsku književnu scenu, prisutni su na raznim festivalima i sajmovima knjiga, samo što vrlo često Upravni odbor udruženja o tome ne može odlučivati, jer pozivi za učešće su najčešće upućeni pojedinim piscima - kazala je Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana