Jovan Jovanović, trebinjski glumački biser: Za glumca je važno da očuva individualnost

Ratomir Mijanović
Jovan Jovanović, trebinjski glumački biser: Za glumca je važno da očuva individualnost

Trebinje - Ekonomija je izgubila solidnog ekonomistu, ali je zato glumačka branša dobila jednog mladog talenta za koga će se tek i te kako čuti.

Jovan Jovanović, student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, nije oduvijek bio u tom fahu.  Štaviše, uspješno je tri godine studirao ekonomiju, a onda “okrenuo ploču”. Marljiv rad, posvećenost poslu, ali i talenat koji ovaj mladić posjeduje prepoznat je od stručnjaka u svijetu glume.

U posljednje vrijeme glumi u novim serijama, a planovi su veliki.

- Pozvali su me da u novoj seriji “Žigosani u reketu” igram košarkaša iz Mostara. Tokom razgovora sa piscima i izvršnim producentom Draganom Bjelogrlićem došli smo do odluke da moj lik ipak bude iz Trebinja. I eto, moj lik se zove Goran Babić, studira mašinstvo i uporedo profesionalno igra košarku u Hrvatskoj. Menadžer kluba KK “Radnik” Voja (Nebojša Dugalić) i trener tog istog kluba Krešo (Filip Šovagović) nalaze Gorana u Puli i nude mu da se preseli u Beograd i da igra za njihov klub. Goran dolazi u Beograd da živi. Stanuje sa svojim saigračima i tu počinju njihovi zapleti i peripetije - kazao je Jovanović.

Inače, serija će imati 42 epizode, a radnja je smještena u današnje vrijeme. Bavi se aktuelnim temama vezanim za sportske malverzacije, građevinske dozvole i novinarstvo. Igra mnogo kvalitetnih glumaca sa kojima je, kako kaže Jovan, zadovoljstvo sarađivati.

Na radost brojnih obožavalaca serije “Vojna akademija”, Jovanoviću je pružena šansa da se pridruži ovoj uigranoj ekipi i da svoj doprinos u četvrtoj sezoni. Snimanje je završeno početkom jula, a zahvaljujući reditelju Dejanu Zečeviću i ostatku filmskog tima sa radošću je išao na set.

- U ovoj sezoni će biti mnogo više akcije nego u prethodnim sezonama. Svi smo raspoređeni u različite rodove. Imamo tenkiste, riječnu flotilu i artiljeriju. Tokom narednih epizoda imaćemo i posebne obuke sa specijalnim jedinicama. Bilo je jako interesantno učestvovati u svim tim akcijama, svako je morao da nauči praktično sve vezano za svoj rod. Pucali smo iz topova, vozili tenkove i komandovali. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće da tu nisu bili pravi oficiri i kadeti, koji su imali strpljenja za sva naša neznanja - istakao je Jovanović.

Pored pomenutih serija, Jovan se odlično snalazi i na daskama koje život znače, u predstavi “Osama-Kasaba u Njujorku”, koja svakim novim izvođenjem izaziva oduševljenje publike, smijeh i gromoglasne aplauze.

- Predstava rađena po romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, dobila je svoj život početkom aprila ove godine. Mislim da smo napravili dobar tim. Velika privilegija je što smo Iva, Isidora, Amar i ja dobili šansu da još kao studenti igramo dosta značajne uloge u ovoj predstavi. Andrija Kuzmanović maestralno igra ulogu Pripovjedača i kroz dva sata predstave vodi publiku na jedno divno putovanje. Tu je još i Branko Janković, koji svojom prirodnošću i talentom daje poseban pečat ovoj predstavi. Čini mi se da publika izlazi zadovoljna iz pozorišta, a i mi smo poprilično ispunjeni nakon svakog igranja - rekao je Jovanović.

Za sada ga, kako kaže, pozorište više privlači. Od starijih i iskusnijih kolega dobio je mnoštvo savjeta kojih se pridržava.

- Smatram da je zaista najvažnije da glumac očuva svoju individualnost koliko god je to moguće. Ako to ne uspije, sumnjam da će biti u stanju bilo šta dobro da ponudi. Volim način rada i organizaciju u pozorištu - iskren je Jovanović.

“Senke nad Balkanom”

Ostvario je uspješne i sporedne uloge u “Senkama nad Balkanom”, “Montevideo, vidimo se”, te ostvarenju “Slepi putnik na brodu ludaka”.

- U “Senke” sam pozvan da odigram jednu malu ulogu, što sam, naravno, sa radošću prihvatio. Osjećao sam se kao na nekom svjetskom setu. Ono što posebno raduje jeste činjenica da je kod nas snimljena serija ovakvog kvaliteta. Serija pokazuje da i kod nas postoji glumački, tehnički i produkcijski kadar koji se može mjeriti sa mnogo većim, svjetskim, produkcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana