Јиргену Израелу награда Бранко Радичевић

Срна
Јиргену Израелу награда Бранко Радичевић

Нови Сад - Престижна међународна пјесничка награда "Бранко Радичевић" ове године је припала угледном њемачком пјеснику Јиргену Израелу, саопштила је културна институција Бранково коло, која додјељује ту награду.

На данашњој завршној сједници, ову одлуку је једногласно је донио жири Бранковог кола, у саставу Ненад Грујичић, Стеван Тонтић и Мићо Савановић.


Награда "Бранко Радичевић" свечано ће бити уручена Израелу у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима током трајања овогодишње пјесничке манифестације "Бранково коло" од 8. до 18. септембра.

Том приликом биће представљена и књига изабраних пјесама Јиргена Израела у препјеву Стевана Тонтића.

У образложењу жирија наводи се да је Израел пјесник продубљеног умјетничког и животног искуства.

"То искуство Израел најчешће изражава средствима суздржаног лиризма, далеко од сваке пјесничке моде, медијски преферираних трендова и агресивног саморекламерства", истиче се у образложењу.

Из жирија додају да Израел његује једну врсту егзистенцијално засноване, а духовно инспирисане и усмјерене поезије, у којој се постављају питања о смислу живота, љубави, пријатељства, вјери, нади, те о божанском и демонском у савременом свијету.

"Пјесник при томе не избјегава противрјечја и парадоксе, али остаје у хоризонту обећаног озарења и искупљења, које нам нуди традиција хуманизма и изворно Христово учење", наведено је у образложењу жирија.

Јирген Израел рођен је 11. новембра 1944. године у Херницу, у источноњемачкој покрајини Саксонији.

Међу досадашњим добитницима међународне награде "Бранко Радичевић" су истакнути пјесници из свијета попут Вјачеслава Купријанова /Швајцарска/, Филипа Танселена /Француска/, Насо Вајена /Грчка/, Никите Данилова /Румунија/, Керол Ен Дафи /Велика Британија/, Валерија Латињина /Русија/, Славомира Гвозденовића /Румунија/, Бабкен Симоњана /Јерменија/, Петра Милошевића /Мађарска/ и Енеса Кишевића /Хрватска/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана