Jezik tvrđi od svakog bedema

Aleksandra Glišić
Jezik tvrđi od svakog bedema

Banjaluka - Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

Jezik je, čedo moje, tvrđi od svakog bedema. Kada ti neprijatelj provali sve bedeme i tvrđave, ti ne očajavaj, nego gledaj i slušaj šta ti je sa jezikom. Ako je jezik ostao nedirnut, ne boj se.

Dio je ovo "Zaveštanja jezika" Stefana Nemanje na koje su juče podsjetili na svečanosti povodom obilježavanja Evropskog dana jezika u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. "Zaveštanje" su govorili učenici  banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava".  

Na inicijativu Savjeta Evrope u Strazburu 26. septembar je 2001. godine proglašen Evropskim danom jezika. Taj dan se obilježava radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo Starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika kako bi se u većoj mjeri cijenila vrijednost i prednosti različitih kultura.

Nacionalna biblioteka Srpske pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS devetu godinu obilježava ovaj praznik jezika.

- Kao i prethodnih godina, početkom septembra smo raspisali konkurs za osnovne škole. Učenici su trebali da osmisle logo ili slogan za obilježavanje ovog dana, a nagrade su stigle u vidu besplatnog godišnjeg ili polugodišnjeg učenja stranog jezika - kaže bibliotekar Ljubica Milekić.

Bogat program manifestacije juče je u biblioteci obuhvatio sajam jezika, radionice i predavanja.

- Bez znanja maternjeg jezika nerealno je učiti strani jezik. Naša manifestacija otvorena je nastupom na srpskom jeziku i svakako svoje riječi ne treba da mijenjamo riječima iz stranih jezika - naglasila je Milekićeva.

Da jezičko blago treba brižljivo da čuvamo ističe i lingvista Milorad Telebak.

- Naroda nema bez jezika. Srpski jezik ugrožavaju i institucije i pojedinci. U predmetu koji se zove srpski jezik i književnost, srpski jezik se gotovo i ne uči osim u osnovnoj školi i to je sve. U srednjoj školi đaci uče uglavnom samo književnost - rekao je Telebak. 

Smatra da veliku ulogu u njegovanju jezika treba da imaju škole.

- Sve nam je važnije od jezika. Treba učiti strane jezike, ali prvo moramo da dobro znamo maternji - poručio je Telebak.

Manifestacija "Evropski dan jezika i kultura" održana je juče i u Beogradu, u parku na Studentskom trgu, s ciljem da što više stanovnika Srbije upozna različite jezike i zemlje u kojima se oni govore.

Bogatstvo jezika

Evropa je bogata jezicima - postoji ih više od 200 i još ih se više govori među građanima čije su porodice porijeklom sa drugih kontinenata. Lingvisti to ističu kao važan resurs koji treba priznati, koristiti i njegovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana