Jezik kao organizam koji se naizmjenično umiljava i bježi

Priredila: Aleksandra Glišić
Jezik kao organizam koji se naizmjenično umiljava i bježi

Beograd - Institut za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti obilježio je juče u svečanoj sali SANU 70 godina postojanja uz osvrt na istorijat, djelatnost i ljude koji su bili i jesu dio te institucije, ali i na aktuelne projekte.

Predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić istakao je da je riječ o strateškom institutu Akademije čijim članovima ni najmanje ne zavidi na poslu kojeg su se prihvatili.

- Nije lako čuvati ni arheološke iskopine, a jezik to definitivno nije iako ga mnogi tako doživljavaju. Vi čuvate, istražujete, gajite i razvijate živi organizam koji se uvija, naizmenično umiljava i koprca, beži, krije se ili pretvara, razvija, najčešće ako se na njega pazi ili neretko uleće u anoreksiju, koja se potom dugo leči i to sa promenljivim uspehom - primijetio je Kostić.

On je zaključio da je posao Instituta za srpski jezik „posao vestalki koje održavaju plamen našeg jezika u sredini u kojoj broj stručnjaka za jezik polako prevazilazi broj fudbalskih eksperata".

Direktorica Instituta za srpski jezik SANU dr Jasna Vlajić-Popović osvrnula se na istorijat te institucije, skrenula pažnju na mlad i perspektivan kolektiv koji broji 65 istraživača te ostvarene rezultate u protekloj deceniji.

Ona je rekla da je Institut započeo sistematski rad na digitalizaciji građe i rječnika, da su postavljene dvije onlajn platforme „Prepis" sa digitalizovanom rukopisnom građom iz Prizrena i rječnička „Raskovnik", a započeta je i digitalizacija građe za Rečnik SANU.

U Institutu realizuju projekte „Lingvistička istraživanja savremenog srpskog književnog jezika i izrada Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika", „Obrada starog srpskog pisanog nasleđa i izrada Rečnika crkvenoslovenskog jezika srpske redakcije".

Vlajić-Popović je pomenula i projekte „Etimološka istraživanja srpskog jezika i izrada Etimološkog rečnika srpskog jezika", „Dijalektološka istraživanja srpskog jezičkog prostora", „Opis i standardizacija savremenog srpskog jezika" i potprojekat „Primena lingvističkih istraživanja u izradi digitalnog pojmovnika".

Pomoćnik ministra za nauku u Vladi Srbije Nikola Tanić ocijenio je da je 70 godina Instituta za srpski jezik, sedam decenija mukotrpnog rada na nimalo jednostavnom strateškom zadatku očuvanja nacionalnog jezika i kulture i dodao da je u prilog tim naporima oformljen Centar za jezik i kulturu u Tršiću koji će zaživjeti od 1. januara.

Časopisi i knjige

- Važnu oblast delatnosti Instituta predstavlja izdavanje časopisa i knjiga. Od Akademije je Institut preuzeo publikovanje tri časopisa koje je pokrenuo još Aleksandar Belić. To su „Srpski dijalektološki zbornik" (1905), „Južnoslovenski filolog" (1913) i „Naš jezik" (1932), do dan-danas tri glavna institutska glasila. Od 2000. godine pridružio im se časopis „Lingvističke aktuelnosti", koji se izdaje u elektronskom obliku - kaže Jasna Vlajić-Popović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana