Јелица Сретеновић о плановима, умјетности и породици: Сјећамо се само лијепих тренутака

Александра Глишић
Јелица Сретеновић о плановима, умјетности и породици: Сјећамо се само лијепих тренутака

Иза себе имам дуг пут, четири деценије бављења послом који волим и стварно не бих могла да се пожалим да ми је лоше. Било је тешких тренутака, али човек се сети само оних лепих. Тако би и требало да буде, да се сећамо само финих момената.

Сабрала је утиске на крају године једна од најпопуларнијих српских глумица Јелица Сретеновић која је својим креативним креацијама купила публику. Иако је већина људи поистовјећује са ликом Ковиљке Станковић Коке из "Бољег живота", нове генерације на улици је ословљавају са "Буразер" по истоименој улози из "Војне академије".

На све то глумица иза које су године преданог и успјешног рада одговара са здравим, заразним смијехом и ентузијазмом карактеристичним за младе људе. У свему, како каже, види ведрију страну и не оставља много мјеста песимизму.

- Цео живот сам слободни уметник. Никада нисам припадала ниједној позоришној кући, тако да сам одавно навикла да се борим на тржишту. Гостовала сам повремено у театрима, али то су увек биле представе окупљања. По правилу, окупимо се, па направимо представу у приватној продукцији - присјећа се глумица како је стваралачку енергију несебично уткала у улоге по којима је постала и остала омиљена. 

Врло млада је постала мајка, али је успијевала да одговори свим професионалним обавезама и да буде једнако успјешна на оба поља, приватном и пословном.

- Нисам била заштићена у смислу да сам на платном списку неког позоришта. Сада кад се окренем иза себе, видим да је све то било доста храбро - признаје умјетница која је управо захваљујући тој слободи да не припада ниједном театру бриљирала и на сцени и пред камерама.   

Ипак, култна ТВ серија Синише Павића била је права прекретница која је од цијеле екипе направила јунаке са којима су се људи са простора бивше Југославије потпуно саживјели. 

- "Бољи живот" је све нас који смо били у глумачкој екипи обележио. И сада иду репризе, а дошла је и млађа публика, клинци за које је то ново. Није се нешто много ни променило у међувремену у нашем друштву. Јунаци ове серије и данас би имали исте проблеме - прича Сретеновићева признајући да би вољела да види како данас живе Попадићи и сви остали из популарне серије.

Било је неких наговјештаја да ће бити снимљен наставак, али све је остало само на нивоу претпоставки и нико није званично потврдио ту информацију. 

- Било би заиста лепо када би те ликове ставили у садашње време. Још смо у фази сањања бољег живота. И много богатије земље сањају тај бољи живот, али код нас то заиста дуго траје - примјећује глумица која увијек са посебном радошћу дочекује празнике.

У 2017. жели да настави као и до сада и да не занемари ни пословне обавезе ни драге људе. Тренуци дружења са породицом, односно кћеркама и унуком нису резервисани само за те дане, него се труди да што више времена проводи са њима и током године.

- Мада једна кћер живи у иностранству, то је два и по сата авионског лета, па често долази са породицом, али и ја идем код њих. У новембру сам са представом "Ко вама даде представу" гостовала у Гетеборгу и у Стокхолму, па сам и тада успела да се видим са кћерком - испричала је глумица која је са дуодрамом "Свлачење" од 2014. обишла неколико земаља и играла на другим континентима.

Заједно са Катарином Жутић, која с њом игра у овом комаду Мирјане Бобић-Мојсиловић, недавно је прославила 100. извођење.

- И у позориштима је 100 чаробни број. Треба одиграти стотину представа за две године. И заиста ме радује што нас публика у дијаспори тако лепо прихвата - поносна је глумица уз подсјећање да је и трећа сезона "Војне академије" предивно искуство.

Са нестрпљењем очекује почетак снимања четврте сезоне ове популарне серије редитеља Дејана Зечевића. Први дани јануара доносе јој посебна осјећања. 

- Празнике увек дочекујем са великом радошћу. Свим људима желим, пре свега, здравље јер без тога нема ничега, а онда срећу, мир, спокојство и посао. Некада смо желели да што мање радимо, а сада нам је потребно да што више радимо - заокружила је своју причу Јелица Сретеновић. 

Смијех као лијек

- Позориште је лек, нарочито у овим тешким временима. Мада не треба никада подилазити публици. Квалитет може да се држи добром комедијом, а и публика више воли те разгаљујуће представе. Има доста и естрадних представа, али естрада не мора да значи нешто лоше. Па, и Чкаља и Мија Алексић су радили естраду, али то је имало ниво - каже Јелица Сретеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана