Јелена Глишић, књижевница: Чистота дјечијег живота увијек инспирише

Александра Глишић
Јелена Глишић, књижевница: Чистота дјечијег живота увијек инспирише

Бањалука - "Вјетрић несташко" саздан је од лепршаве 43 пјесме са различитим мотивима. Пјесме су писане за најмлађи узраст, али су свакако занимљиве и старијим генерацијама јер их враћају у дане дјетињства и безбрижности.

Овако своју нову поетску збирку представља млада бањалучка књижевница Јелена Глишић, а ријеч је о књизи која је промовисана у понедјељак у Банском двору Културном центру. Глишићева је раније објавила још једно дјело за најмлађе, насловљено "Моја прва дјечија књига".

- Породица, игра, школа, прве љубави, несташлуци, разне згоде и незгоде, односно све оно што чини чистоту дјечијег живота, на духовит и ненаметљив начин приказано је у пјесмама нове збирке. Дјечија публика је врло специфична у смислу да, ако им није занимљиво оно што пишете, игнорисаће вас, а ако им се допада, добићете најљепши поклон који један писац може да добије - искрен аплауз - каже књижевница чију је књигу "Вјетрић несташко" објавила бањалучка "Арт сцена", већ препознатљива по квалитетним часописима, вјежбанкама и књигама које спадају у школску лектиру.

Као неко ко је готово све области свог дјеловања посветио дјеци, Глишићева истиче да много пажње обраћа на квалитет онога што нуди својим читаоцима и била је врло пажљива у припреми друге збирке. Осим тога, свакодневно је у контакту са дјецом јер је професор разредне наставе.

- Нажалост, многи издавачи не узимају у обзир то да су дјеца школског узраста највећи љубитељи и читаоци поезије, те се често поезија за дјецу сматра мање важном. Доказ томе је и тај што је на прошлогодишњем конкурсу Министарства просвјете и културе РС за суфинансирање издавачке дјелатности суфинансирана само једна књига за дјецу са овог простора. Дјеца су будућност. На нама је да их научимо правим вриједностима нудећи им квалитет - наглашава Глишићева, чије су пјесме увршћене у "Антологију савременог стваралаштва за децу српских писаца у расејању" и у "Цветник учитеља стваралаца".

Приче за све генерације

- Када сам уписала факултет и почела да се више дружим са најмлађима, почела сам да стварам за њих. Испочетка су то биле само пјесме, а у посљедње вријеме пишем и приче. Такође, пишем пјесме и приче за одрасле које су објављиване у разним часописима који се баве књижевношћу - испричала је Глишићева, која је поезију почела да пише још у основној школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана