Jasenovac kao kruna karijere Tihomira Stanića

Mirna Pijetlović
Jasenovac kao kruna karijere Tihomira Stanića

Inzbruk - Vrijedna filmska ekipa, pod rediteljskom palicom Tihomira Stanića, ovih dana u austrijskom gradu Inzbruku snima film "Jasenovac", inspirisan herojstvom Diane Budisavljević.

Ona je, ne razmišljajući o posljedicama i šta bi moglo da joj se desi, iz zloglasnog logora "Jasenovac" spasila oko 15.000 srpske djece u Drugom svjetskom ratu.

Sudbine Brigite Knežević i Jelene Radojčić, koje su preživjele jasenovačku golgotu, pomogle su glumcu, producentu i režiseru Tihomiru Staniću da izgradi filmski tok priče o Jasenovcu.

Stanić ne krije nadanje da će finalni proizvod biti kruna njegove karijere.

- Film će biti istinita priča o herojstvu Diane Budisavljević, koja je, između ostalih, iz strašnog logora spasila Kneževićevu i Radojčićevu - priča Stanić, koji je sa filmskom ekipom prve kadrove filma snimio na grobu Budisavljevićeve.

Stanić, rođen u Kozarskoj Dubici, živio je samo 12 kilometara od monstruoznog logora.

- Odrastao sam na pričama o sudbini tih ljudi. Smatram da neki od preživelih iz Jasenovca od mene ovo očekuju. Sve što sam do sada radio u kinematografiji radio sam da bih se osposobio za ovaj film. To je bila vrsta inicijacije za moju filmsku i producentsku karijeru - ispričao je Stanić.

Austrijanka Diana Budisavljević, čije je djevojačko prezime bilo Obekser, izbavila je 15.336 djece iz ustaških logora u NDH. Više od 12.000 ih je preživjelo Drugi svjetski rat.

O svakom je vodila kartoteku, uvjerena da će jednog dana pronaći svoje roditelje. Bila je udata za Julija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Poruka

- Postoji na "Jutjubu" nekoliko kratkih dokumentarnih filmova o Jasenovcu, ali priroda ljudska je takva da pobegne i sakrije se od užasa. Već šest godina se bavim ovom pričom i u njoj me zanima ono što je dobro i humano. Dobrota je ta koja je meni uzbudljiva u celoj priči. Što se tiče zla u ratu, u filmu će se videti kao antipod dobroti i to je sve. Stalno ljude oko sebe podsećam da moraju tragati za dobrotom. Lakše je i lepše biti dobar. Samo se treba prisetiti kako to izgleda - istakao je Tihomir Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana