Jahorina film festival: Dodijeljene nagrade za najbolji ekološki projekat

Srna
Jahorina film festival: Dodijeljene nagrade za najbolji ekološki projekat

Sarajevo - Ovogodišnju nagradu "Zlatni javor" za najbolji ekološki projekat u BiH, koju dodjeljuje "Jahorina film festival", u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, dobilo je pet projekata, među kojima dva iz Srpske.

Nagrade su u Sarajevu dodjeljene EKO grupi iz Banjaluke za projekat "Uspostavljanje kapaciteta za sterilizaciju i zbrinjavanje medicinskog i infektibvnog otpada u Republici Srpskoj" i Javnio preduzeće "Akvana" iz Banjaluke za Projekat "Zamjena postojećeg sistema grijanja koji koristi lož-ulje sa kotlovima na pelet, sa spremištem peleta i kombinovanim spremnikom".

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, koji je odabrao ova dva projekta, rekao je da "Jahorina film festival" kroz predstavljanje ovih projekata i aktivnosti doprinosi značajnom povećanju nivoa svijesti o zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

On je istakao da je sam događaj bitan i za prezentaciju aktivnosti koje podržava i finansira Fond.

Prema njegovim riječima, "Jahorina film festival" jedan je od projekata kojima je pružena zajednička podrška fondova iz Republike Srpske i FBiH.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine FBiH Safet Harbinja kaže da se ovim projektima željela poslati poruka lokalnoj zajednici da počne ozbiljne pripreme u disciplini trošenja sredstava EU i kako da to čini na najbolji način.

"Ovim podstičemo lokalnu zajednicu da počne da shvata da ulazi u pripremu pristupanja sredstvima EU i da mora sebe da disciplinuje u izboru projekata i transparentnosti trošenja sredstava", istakao je Harbinja.

On je najavio da će naredne godine u konkurenciji za ovu nagradu biti 120 projekata.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je da bez snažne akcije u zaštiti životne sredine nema ni održivog razvoja turizma.

Prema njegovim riječima, cilj dodjele ove nagrade već četvrtu godinu je popularizacija rada fondova za zaštitu životne sredine.

"Dodjela nagrada ne znači samo podršku projektima, nego i investicijama i razvoju BiH", istakao je Despić.

Festival je otvoren 26. avgusta, a biće zatvoren sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana