Izložba zaostavštine patrijarha Pavla ulila snagu i vjeru

Dragana Keleč
Izložba zaostavštine patrijarha Pavla ulila snagu i vjeru

Banjaluka - Čim sam kročila i vidjela fotografije i predmete kojima se za života služio patrijarh Pavle, osjetila sam spokoj i snagu. Srce mi je ispunjeno radošću. Ne bih sebi oprostila da sam ovo propustila.

Iako je već obišla izložbu zaostavštine patrijarha srpskog Pavla "Svedočim samo..." u galeriji Akademije nauka u umjetnosti u Banjaluci Dijana Crnjak je na dan njenog zatvaranja ponovo došla da udahne snagu i nadu koja izvire iz svake fotografije, ikone i predmeta - uspomena na put od dječaka do sveca. Ovoj djevojci, kao i mnogima, nije bila dovoljna jedna posjeta, već se morala vratiti da bi još jednom vidjela postavku od koje je dah zastajao hiljadama ljudi.

- Ovdje mi je ulivena neobjašnjiva snaga u vjeru, praštanje i ljubav. Zastajem evo opet pred svim ovim predmetima, koji me dovode do suza. Dobijam neopisivu želju da kleknem pred cipele patrijarha Pavla, dok preispitujem sebe i cijeli svoj život - rekla je Crnjak.

Suznih očiju izložbu je posmatrala penzionerka Nedeljka Koračak. Nijemo stojeći ispred velikog portreta patrijarha Pavla, nije ni opazila da se neko nalazi pored nje.

- Ovo je nešto prelijepo - rekla je tiho i više za sebe.

Okrenula se potom i blago nasmiješila.

- Toliko sam dirnuta, da sva drhtim - kazala je starica.

Blago se osmijehnuvši počela je da evocira uspomene na susret sa patrijarhom Pavlom.

- Vidjela sam ga davne 1994. godine kada je dolazio u Banjaluku. Bio je i ostao svetac. Žalim što nisam stigla dovesti unuka - rekla je Nedeljka.

Malo je događaja u Banjaluci koji su izazvali toliko interesovanje. Od kada su uoči Savindana vrata galerije otvorena, kroz nju je prodefilovalo blizu 5.000 poštovalaca patrijarha Pavla i njegovih djela koja su postala vodilja za sve dobre ljude. Đaci, vojnici, mladi i stari doživjeli su isto ushićenje i izlazili sa vječnim uspomenama. Vrline koje su inspirisale sljedbenike patrijarha Pavla vide se na starim cipelama i mantijama koje je ručno šio na zastarjeloj mašini. Izviru iz rukopisa nastalih za starim radnim stolom za kojim je provodio sate, ali i sa fotografija koje čuvaju uspomene na njegov put od dječaka do sveca.

Zadovoljan i ponosan zbog izložbe je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović navodeći da će se ovaj događaj dugo pamtiti u Banjaluci i cijeloj RS kao jedan od najvećih u posljednjoj deceniji.

Povratak u Beograd

Izložbu "Svedočim samo…" posvećenu rođenju i pet godina od smrti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla pripremio je Muzej Srpske pravoslavne crkve. Nakon što je spuštena zavjesa u Banjaluci eksponati će biti vraćeni u Beograd.

- Uz izložbu u Banjaluci je održan koncert i pjesničko veče tako da je imala multifunkcionalni značaj - kazao je Dragan Davidović i dodao da će iz Banjaluke uz postavku kao vječne svjedoke na poklon poslati knjigu utisaka i fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana