Izložba u čast kolonije Rakani u Laktašima: Različite poetike ispisane na platnu

Aleksandra Madžar
Izložba u čast kolonije Rakani u Laktašima: Različite poetike ispisane na platnu

Laktaši - Teško je napraviti presjek i trideset godina stvaralaštva, koje se rađalo pod imenom jedne kolonije, predstaviti na jednoj izložbi, a još teže je iz bogatog fundusa nacionalnog blaga izdvojiti djela koja će biti prikazana pred publikom, jer su sva jednako važna.

Ovaj težak zadatak imaju i organizatori likovne kolonije "Rakani" iz Novog Grada, koji su upriličili još jednu u nizu postavku u čast obilježavanja tri decenije postojanja.

Izložba će biti otvorena sutra u 20 časova u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši. Istim povodom, ali sa različitim radovima, publika u Bihaću, Doboju i Prijedoru bila je u prilici da vidi šta se to tokom svih ovih godina stvaralo na obalama Une.

- Svaku izložbu pokušavamo da načinimo drugačijom zato što je ta zbirka toliko bogata da možemo praviti različite, a jednako kvalitetne izložbe - objasnila je dokumentarista novogradske Galerije Mirjana Drljača.

Na izložbi, osim Boška Karanovića, koji je sa Stojanom Ćelićem njen osnivač, zastupljeni su i radovi autora Momčila Antonovića, Vladete Živkovića, Vese Sovilja, pa sve do Radenka Milaka i plejade mlađih autora koji se danas dokazuju na likovnoj sceni.

- U ovom izboru zastupljeni su veoma različiti likovni izrazi, različite poetike, generacijski različiti autori i autori koji su manje viđeni kod nas - dodala je ona.

Prilikom postavke izložbe vodili su se željom da publici u Laktašima predstave radove autora koji nisu često izlagali u ovom gradu.

- Želimo da publika uživa u djelima slikara koja nisu imali priliku da vide, a u isto vrijeme da osjete duh kolonije Rakana. Nadam se da će izložba biti dovoljno interesantna te da je ovo lijep nastavak dobre saradnje između Centra za kulturu Laktaši i Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu - istakla je Drljača.

Skandalozne poruke poglavara Islamske zajednice u BiH sa skupova u Švajcarskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana