Изложба у Приједору: Повезивање древног материјала са савременим изразом

Снежана Тасић
Изложба у Приједору: Повезивање древног материјала са савременим изразом

Приједор - Изложба "Вода у књигама умјетника - пергамент концертина" ауторке Лепосаве Милошевић-Сибиновић из Београда, коју чини 175 слика, цртежа, графика и радова у комбинованој техници рађених на јагњећој кожи, отворена је у Музеју Козаре.

Поставка је дио пројекта "Пергамент Србија", који је до сада представљен јавности више од 40 пута и у којем је учествовало око 150 умјетника из цијелог свијета, а највише из Србије и Мексика.

Аутор изложбе Лепосава Милошевић-Сибиновић рекла је да је рад на кожи започела 2000. године и да је почетак пројекта "Пергамент Србија" тада био посвећен обиљежавању два миленијума хришћанства, под називом "Умјетници спасавају јагњећу жртву", те да се од тада теме мијењају и аутори множе.

- Основна идеја је повезати древни, веома цијењени и отмјени материјал као што је пергамент са савременим ауторским изразима. До данас се одазвало око 150 умјетника, радови су врло живи и нису им потребни рамови и стакло - навела је Милошевић-Сибиновић.

Она је најавила да ће изложба након Приједора, гдје ће бити постављена до 15. априла, бити изложена у Завичајном музеју Градишка, а потом у Библиотеци града Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана