Izložba slikara Miloša Vujića u Banskom dvoru Kulturnom centru: Moji pijetlovi priča o motivima i simbolima

Aleksandra Madžar
Izložba slikara Miloša Vujića u Banskom dvoru Kulturnom centru: Moji pijetlovi priča o motivima i simbolima

Banjaluka - Akademski slikar Miloš Vujić iz Banjaluke predstavio se u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra, poštovaocima umjetnosti sa neobičnim crtežima iz ciklusa "Moji pijetlovi (Intuitivno komponovanje slike)" u kojem je kroz umjetnost pokušao da objasni apstraktnu formu svijesti i običaja, kako kolektiva tako i pojedinca.

U četvrtak uveče publika je imala priliku da pogleda trideset crteža rađenih tušom, perom, ali i improvizovanim perom koje je ovaj talentovani umjetnik koristio kako bi dobio drugačiji potez na papiru. Postavku u Banskom dvoru otvorio je akademski slikar Renato Rakić.

Faza sa pijetlovima u kojoj je nastalo dvjesta radova je samo uvod u doktorski rad koji Vujić uskoro treba da odbrani na Fakultetu lepih umetnosti i multimedije u Beogradu, a u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Doktorska teza biće u domenu slovenske mitologije.

Inspiraciju za ovu postavku pronašao je, kako kaže, u slovenskoj mitologiji.

- Bavim se tematikom iz čitave slovenske mitologije, tako da sam i momenat koji će pokrenuti tuš ili pero tražio u  mitologiji starih Slovena, grčkoj mitologiji, Kini, Japanu, uopšte gdje god se pijetao pojavljivao u istoriji, ne kao domaća životinja, već gdje je preuzimao novo značenje i postajao svojevrstan simbol - objasnio je Vujić.

Posebno ga je vodilo pitanje, na koji način ljudi od tako obične životinje kreiraju neko određeno božanstvo kojem daju određene karakteristike.

 - Kroz proces crtanja, slikanja, stvaranja, pijetla sam obradio na sve moguće načine i tako pokušao da ilustrujem proces nastanka simbola u ljudskoj svijesti. U jednom momentu prestajemo ga doživljavati kao motiv, što on i jeste na crtežu, već kao simbol koji preuzima drugi značaj - priča Vujić.

Zajedno sa profesorom Sašom Filipovićem napravio je selekciju onih koji će se poslije postavke u Beogradu, naći pred Banjalučanima. Kako su crteži nastajali tokom cijele jedne godine, znalo se dešavati da u jednom danu nastane pet, a ponekad samo jedan rad.

- Kada ih poredamo jedan pored drugog, može se vidjeti isti rukopis slična upotreba boje, raspoloženje u kojem sam radio i kada se svih 200 poreda, mogu se napraviti grupacije radova koje su po rukopisu slične. Time smo se vodili kada samo birali one koji će se naći pred publikom. Bilo nam je bitno da izbjegnemo monotoniju - kazao je Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana