Izložba posvećena Savi Mrkalju reformatoru srpskog jezika

Agencije
Izložba posvećena Savi Mrkalju reformatoru srpskog jezika

Beograd - U klubu “Tesla” u Beogradu otvorena je izložba o životu i djelu Save Mrkalja, reformatora srpske ćirilice i jezika. Tom prilikom je najavljeno da će spomen-ploča, povodom 235 godina od rođenja ovog preteče Vuka Karadžića, biti postavljena u njegovom rodnom mjestu Sjeničaku na Kordunu u Republici Hrvatskoj.

O značaju lingvističke reforme Save Mrkalja i njenom uticaju na kasniji razvoj srpskog jezika govorio je dr Momčilo Subotić, naučni savjetnik Instituta za političke studije. On je rekao da je i poslije dva vijeka zanemaren značaj djela ovog najprosvjećenijeg Srbina sa početka 19. vijeka i istakao je potrebu da se vrati u školske programe.

- U svom delu “Salo debeloga jera libo azbukoprotres” iz 1810. godine Mrkalj se zalagao za primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravilu “piši kako govoriš”. Tadašnju staroslovensku i crkvenoslovensku azbuku, koja je imala 46 slova, a prema nekim izvorima i više od 50, sveo je na 29, od kojih je većina u današnjoj našoj azbuci - kazao je Subotić.

Autor spomen-ploče Savi Mrkalju je akademski vajar iz Beograda Ljubiša Mančić. 

U okviru obilježavanja 2018. godine kao godine Save Mrkalja, održane su izložbe u Čikagu i Torontu, a najavljene su izložbe u Trebinju, Trsteniku, Vojniću i Sjeničaku. Predviđeno je da se štampaju i njegova sabrana djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana