Изложба посвећена Сави Мркаљу реформатору српског језика

Агенције
Изложба посвећена Сави Мркаљу реформатору српског језика

Београд - У клубу “Тесла” у Београду отворена је изложба о животу и дјелу Саве Мркаља, реформатора српске ћирилице и језика. Том приликом је најављено да ће спомен-плоча, поводом 235 година од рођења овог претече Вука Караџића, бити постављена у његовом родном мјесту Сјеничаку на Кордуну у Републици Хрватској.

О значају лингвистичке реформе Саве Мркаља и њеном утицају на каснији развој српског језика говорио је др Момчило Суботић, научни савјетник Института за политичке студије. Он је рекао да је и послије два вијека занемарен значај дјела овог најпросвјећенијег Србина са почетка 19. вијека и истакао је потребу да се врати у школске програме.

- У свом делу “Сало дебелога јера либо азбукопротрес” из 1810. године Мркаљ се залагао за примену фонетског писма базираног на народном језику и правилу “пиши како говориш”. Тадашњу старословенску и црквенословенску азбуку, која је имала 46 слова, а према неким изворима и више од 50, свео је на 29, од којих је већина у данашњој нашој азбуци - казао је Суботић.

Аутор спомен-плоче Сави Мркаљу је академски вајар из Београда Љубиша Манчић. 

У оквиру обиљежавања 2018. године као године Саве Мркаља, одржане су изложбе у Чикагу и Торонту, а најављене су изложбе у Требињу, Трстенику, Војнићу и Сјеничаку. Предвиђено је да се штампају и његова сабрана дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана