Izložba o srpskom lingvisti u Muzeju Hercegovine: Godina posvećena Savi Mrkalju

R. Mi.
Izložba o srpskom lingvisti u Muzeju Hercegovine: Godina posvećena Savi Mrkalju

Trebinje - U organizaciji Srpskog udruženja ”Ćirilica” Trebinje i Muzeja Hercegovine otvorena je izložba “Godina Save Mrkalja”, povodom obilježavanja jubileja – 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti jednog od pionira srpske lingvistike.

Izložbu je u Muzeju Hercegovine otvorio prof. dr Duško Pevulja, sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

- Savo Mrkalj je jedan od najznamenitijih Srba u srpskoj kulturi. On je na jedan neobjašnjiv način zapostavljen. Reformator naše ćirilice, a ta njegova reforma se više od dva vijeka pripisuje Vuku Stefanoviću Karadžiću. To je neobjašnjiv paradoks  koji prati sudbinu Save Mrkalja - rekao je Pevulja.

Dragan Krošnjar, predsjednik Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” iz Banjaluke kaže da Vuka slavimo i treba da ga slavimo ali da nam treba biti osnovni zadatak da se približimo značaju i važnosti Save Mrkalja.

- Ukazao sam na istorijski kontekst u kome je Mrkalj stvarao jer je to ipak jedan od najtežih perioda u istoriji srpskog naroda. Promovišemo u srpstvu i dalje značajne događaje i ljude i zato smo ovdje - objasnio je Krošnjar.

Vesna Andrić, predsjednik Srpskog udruženja “Ćirilica” smatra da, kada je srpski jezik u pitanju,  Mrkalj je nezaobilazna figura.

- Mi u udruženju odavno imamo želju da uradimo nešto čime ćemo naglasiti veličinu Mrkalja u našem jeziku i književnosti. Mrkalj je prije Vuka osmislio i objavio načelo “Piši kao što govoriš”. On je sasekao azbuku koja se dotle koristila, 20 slova je izbacio iz azbuke i napravio ono što mi danas koristimo - pojasnila je Andrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana