Изложба о српском лингвисти у Музеју Херцеговине: Година посвећена Сави Мркаљу

Р. Ми.
Изложба о српском лингвисти у Музеју Херцеговине: Година посвећена Сави Мркаљу

Требиње - У организацији Српског удружења ”Ћирилица” Требиње и Музеја Херцеговине отворена је изложба “Година Саве Мркаља”, поводом обиљежавања јубилеја – 235 година од рођења и 185 година од смрти једног од пионира српске лингвистике.

Изложбу је у Музеју Херцеговине отворио проф. др Душко Певуља, са Филолошког факултета у Бањалуци.

- Саво Мркаљ је један од најзнаменитијих Срба у српској култури. Он је на један необјашњив начин запостављен. Реформатор наше ћирилице, а та његова реформа се више од два вијека приписује Вуку Стефановићу Караџићу. То је необјашњив парадокс  који прати судбину Саве Мркаља - рекао је Певуља.

Драган Крошњар, предсједник Крајишког културног центра “Свети Сава” из Бањалуке каже да Вука славимо и треба да га славимо али да нам треба бити основни задатак да се приближимо значају и важности Саве Мркаља.

- Указао сам на историјски контекст у коме је Мркаљ стварао јер је то ипак један од најтежих периода у историји српског народа. Промовишемо у српству и даље значајне догађаје и људе и зато смо овдје - објаснио је Крошњар.

Весна Андрић, предсједник Српског удружења “Ћирилица” сматра да, када је српски језик у питању,  Мркаљ је незаобилазна фигура.

- Ми у удружењу одавно имамо жељу да урадимо нешто чиме ћемо нагласити величину Мркаља у нашем језику и књижевности. Мркаљ је прије Вука осмислио и објавио начело “Пиши као што говориш”. Он је сасекао азбуку која се дотле користила, 20 слова је избацио из азбуке и направио оно што ми данас користимо - појаснила је Андрићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана