Izložba o jeziku i pismu Vuku u čast u Prijedoru

Snežana Tasić
Izložba o jeziku i pismu Vuku u čast u Prijedoru

Prijedor - Izložba "Srpsko pismo i jezik kroz istoriju" otvorena je u Matičnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru.

Postavka koja je posjetiocima dostupna od ponedjeljka uveče dio je programa obilježavanja 1153. godišnjice  slovenske pismenosti i 203. godišnjice od štampanja "Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice" i Vukove "Pismenice serbskoga jezika".

Direktorica Biblioteke Mara Ećim je otvarajući izložbu  istakla da je ova postavka i prilog ove institucije obilježavanju značajnih datuma iz srpske kulturne istorije.

- Činjenica je da je pitanje jezika ujedno i pitanje opstanka bilo koje kulture i bilo koje nacije - istakla je Ećimova. Izložba je stigla u Prijedor iz Muzeja jezika i pisma iz  Tršića  i  dio je njegove stalne postavke  od 21. aprila 2011. godine, kada je muzej i otvoren.

Autorke izložbe su Dajana Đedović i Ana Čugurović, a dizajn je radila grafički dizajner Elda Stanković. 

U okviru postavke predstavljena su pisma koja su bila u upotrebi od 9. vijeka na teritoriji Srbije i kod srpskog stanovništva uopšte: glagoljica, ćirilica i latinica, istaknut je doprinos različitih reformatora i prikazani su najznačajniji dokumenti.

Izložbu su među prvima pogledali učenici Gimnazije "Sveti Sava".

- Smatram da je obaveza profesora srpskog jezika i književnosti da prati događanja u gradu u kojem živi i da učenicima ukazuje na ta dešavanja, a ova izložba jer značajna jer prati gradivo koje učenici ove godine izučavaju - kaže profesorica srpskog jezika i književnosti Gimnazije "Sveti Sava" Sanja Vabić.

Postavka će biti otvorena do 20. januara 2018. godine, a smijeniće je nova postavka pod naslovom "Prosvijetli se", koja govori o 190. godišnjici od objavljivanja "Prvog srpskog bukvara" Vuka Stefanovića Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana