Изложба о језику и писму Вуку у част у Приједору

Снежана Тасић
Изложба о језику и писму Вуку у част у Приједору

Приједор - Изложба "Српско писмо и језик кроз историју" отворена је у Матичној библиотеци "Ћирило и Методије" у Приједору.

Поставка која је посјетиоцима доступна од понедјељка увече дио је програма обиљежавања 1153. годишњице  словенске писмености и 203. годишњице од штампања "Мале простонародне славеносербске пјеснарице" и Вукове "Писменице сербскога језика".

Директорица Библиотеке Мара Ећим је отварајући изложбу  истакла да је ова поставка и прилог ове институције обиљежавању значајних датума из српске културне историје.

- Чињеница је да је питање језика уједно и питање опстанка било које културе и било које нације - истакла је Ећимова. Изложба је стигла у Приједор из Музеја језика и писма из  Тршића  и  дио је његове сталне поставке  од 21. априла 2011. године, када је музеј и отворен.

Ауторке изложбе су Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић, а дизајн је радила графички дизајнер Елда Станковић. 

У оквиру поставке представљена су писма која су била у употреби од 9. вијека на територији Србије и код српског становништва уопште: глагољица, ћирилица и латиница, истакнут је допринос различитих реформатора и приказани су најзначајнији документи.

Изложбу су међу првима погледали ученици Гимназије "Свети Сава".

- Сматрам да је обавеза професора српског језика и књижевности да прати догађања у граду у којем живи и да ученицима указује на та дешавања, а ова изложба јер значајна јер прати градиво које ученици ове године изучавају - каже професорица српског језика и књижевности Гимназије "Свети Сава" Сања Вабић.

Поставка ће бити отворена до 20. јануара 2018. године, а смијениће је нова поставка под насловом "Просвијетли се", која говори о 190. годишњици од објављивања "Првог српског буквара" Вука Стефановића Караџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана