Изложба о јединственом Фочаку, академику и доктору: Ристо Јеремић отргнут од заборава

Радмила Ђевић
Изложба о јединственом Фочаку, академику и доктору: Ристо Јеремић отргнут од заборава

Фоча - Осим што однедавно сија у новом руху, у Музеју Стара Херцеговина десила се веома важна ствар. Запослени из ове институције, али и многобројни посјетиоци, отргли су од заборава првог српског академика и хирурга са ових простора др Ристу Јеремића.

И поред свих заслуга од којих је Фоча осјетила користи, о великану Ристи Јеремићу престало се говорити. Његово име, дјела и значај спомињани су каткад у културним круговима. Политичке и друштвене околности, национално селективно памћење и духовна клонулост запечатиле су Јеремића међу хладне музејске зидове и ладице. Но, како свјетлост, без обзира на количину таме, неминовно увијек засија, тако се десило и овај пут. Поставка о Јеремићу једна је од најмлађих изложби у овом музеју, и иако недовршена, привлачи велику пажњу свих генерација.

- Изложба је за сада мањег формата, садржи паное који представљају његову биографију, затим личне предмете, писма док је био у затвору, дневнике, дописе од патријарха српског и других важних личности - истиче директор Музеја Бранка Драгичевић и додаје да имају у плану да у наредном периоду прошире поставку.

Историчар из Музеја Стара Херцеговина Данко Михајловић подсјетио је на блистав ум који је припадао друштву српске интелигенције, а који је стварао у другој половини 19. и првој половини 20. вијека.

- Рођен је у Фочи 1869. године. Као национална личност и слободоуман човјек био је осуђен на велеиздајничким процесима које је Аустроугарска монархија организовала према виђенијим Србима. Три године је лежао по различитим казаматима, на притисак свјетске јавности помиловао га је цар Карло током 1917. године - прича Михајловић.

Био је, подсјећа, директор државне болнице у Сарајеву, најзначајније здравствене установе тог времена у БиХ, након чега одлази на чело Санитетске службе жељезница Југославије и ту остаје до 1934. године.

- Учествовао је као љекар добровољац у Балканском рату. Постао је почасни доктор Београдског универзитета, био је почасни предсједник Секције за историју медицине и фармације Српског лекарског друштва и носилац бројних других одликовања - наводи Михајловић.

Дугачак је, како каже, списак Јеремићевих друштвених заслуга и успјеха, а за разлику од других, растао је од једноставног Фочака до јединствене историјске личности.

- Доктор Јеремић преминуо је у Мостару 1952. године. Данас нема међу живима његових директних потомака. Синови су му се одселили у Америку, његово потомство није боравило у овим крајевима, а сјећање на њега се полако губило - истиче Михајловић.

Оличење поштења

- Честитост Ристе Јеремића најбоље карактерише чињеница да никада није дозволио породици да се вози у болничком, њему додијељеном фијакеру. Сматрао је да се возило употребљава само у службеним пословима и он лично никада возилом није хтио отићи у град, ако није ишао службеним послом. Данашње вријеме насмијало би се Ристу Јеремићу. Спасава нас чињеница да је ипак неко наше вријеме имало овакве људе - причају у Музеју.

Оснивач СКПД "Просвјета"

- Један је од пионира историје медицине и први човјек из БиХ који је стигао до звања академика и хирурга. Међу иницијаторима и оснивачима је Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета", а потом предсједник њеног Главног одбора. Медицински факултет завршио је у Грацу и био је први Фочак, који је имао високо стручно образовање. Аутор је петнаест књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана