Izložba o izložbi Nikole Kekerovića u Kamenoj kući na Kastelu

Aleksandra Madžar
Izložba o izložbi Nikole Kekerovića u Kamenoj kući na Kastelu

Banjaluka - Strategije brendiranja ličnosti, populizma, samohvalisanja i ironije su glavni atributi u radovima koji će biti predstavljeni na "Odličnoj izložbi" akademskog slikara Nikole Kekerovića koja će biti otvorena 8. septembra u Kamenoj kući na Kastelu.

Kekerović, kojem je ovo prva samostalna postavka, objasnio je da je njen naziv simptomatičan za današnje vrijeme, te da projektuje klasičnu paradigmu jedne populističke informacije.

- Naravno, to znači da se u svojim radovima koristim strategijama koje koristi javnost, te se prema njoj odnosim onako kao se "javnost" odnosi prema meni - objasnio je umjetnik i dodao da će izložba biti otvorena performansom "Otvaranje odlične izložbe".

 U Kamenoj kući predstaviće radove produkovane u posljednjih pet godina koje čine više redimejd objekata, instalacija, crteža i slika.

- Moji radovi su kritički osvrt umjetnosti i društva kao i mojih ličnih, intimnih, iskustvenih situacija koje se odnose na širi društveni kontekst. Ova izložba je dovoljno i lokalna i globalna jer smatram da radovi ne nastaju u vakuumu, nego su odraz društvene pozicije - priča Kekerović.

"Odlična izložba" je, kako kaže, koncepcijska postavka nastala kroz pokušaje da zaokruži i uoblikuje dio svog umjetničkog angažmana, kao i zbog potrebe da se već nagomilane ideje realizuju i dobiju svoj umjetnički i materijalni oblik, ali i zbog potrebe da se ti radovi podrobnije teoretski opravdaju u narednom vremenu kroz neki vid publikacije.

- Kontinuirano izlaganje je veoma važno jer se tako riješiš ideja i umjetničkih radova o kojima neprestano razmišljaš, a kad to uradiš javno, onda tvoj angažman stupa na snagu i tek od tog trenutka u očima javnosti počinje da vrijedi - smatra Kekerović sa čijim se radovima upoznala i umjetnička javnost u Austriji, Škotskoj, Grčkoj, Rusiji.

Praveći komparacije i iskustva koje je stekao kao sportista, između sporta, a sada umjetnosti, pokušava da postavi relacije i modele valorizacije umjetničkog djela, koji su došli iz iskustva jedne sportske sfere koja je ograničena u svom "performansu".

- Gradim misao u novom umjetničkom okruženju koje nije striktno određeno pravilima "igre". Izložba jednim dijelom problematizuje koncept izlaganja, može se reći da će to biti izložba o izložbi - kazao je Kekerović koji je još kao student bio dobitnik nagrade na NamaTre.ba bijenalu za najboljeg mladog video-umjetnika u BiH, te nagrade za najbolji rad iz oblasti intermedijalne umjetnosti na završnoj godišnjoj izložbi Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Za sebe kaže da nastupa iz pozicije umjetničkog autsajdera, jer se umjetnošću bavi relativno kratko.

- A to znači da manje-više ne mogu napraviti neku veliku grešku što se tiče samih radova, kao da greške u umjetnosti uopšte postoje - priča on.

Osvrnuo se i na stanje u kulturi i umjetnosti kod nas, ističući da umjetnički sadržaj postoji, ali da u produkcionom i infrastrukturnom smislu zaostajemo za ostatkom svijeta.

- Tu dolazi ekonomija. Problem je što je umjetnik najmanje svog vremena umjetnik, pa se mora zamarati nebitnim stvarima. Evo primjera, treba da postavim rad, galerija nema postament?! To je kao kad bi došao da igraš fudbalsku utakmicu, a ono nema golova?! Jednostavno, posljednja smo zemlja u Evropi i šire po svemu, i treba se suočiti sa realnošću. Umjetnost je posebno na društvenoj margini pa onda sve redom. Ako ulaganja u kulturu nastave da budu ravna nuli, imaćemo kulturu ravnu nuli - zaključio je Kekerović.

Master u Njemačkoj

Kekerović, koji je član i saosnivač umjetničke grupe "Apartman", projekta za popularizaciju savremene umjetnosti u RS i BiH sa kojom aktivno djeluje u zemlji i regionu, u oktobru se seli u Njemačku. Tamo će nastaviti master studije iz oblasti "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije" na Bauhaus univerzitetu u Vajmaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana