Изложба о изложби Николе Кекеровића у Каменој кући на Кастелу

Александра Маџар
Изложба о изложби Николе Кекеровића у Каменој кући на Кастелу

Бањалука - Стратегије брендирања личности, популизма, самохвалисања и ироније су главни атрибути у радовима који ће бити представљени на "Одличној изложби" академског сликара Николе Кекеровића која ће бити отворена 8. септембра у Каменој кући на Кастелу.

Кекеровић, којем је ово прва самостална поставка, објаснио је да је њен назив симптоматичан за данашње вријеме, те да пројектује класичну парадигму једне популистичке информације.

- Наравно, то значи да се у својим радовима користим стратегијама које користи јавност, те се према њој односим онако као се "јавност" односи према мени - објаснио је умјетник и додао да ће изложба бити отворена перформансом "Отварање одличне изложбе".

 У Каменој кући представиће радове продуковане у посљедњих пет година које чине више редимејд објеката, инсталација, цртежа и слика.

- Моји радови су критички осврт умјетности и друштва као и мојих личних, интимних, искуствених ситуација које се односе на шири друштвени контекст. Ова изложба је довољно и локална и глобална јер сматрам да радови не настају у вакууму, него су одраз друштвене позиције - прича Кекеровић.

"Одлична изложба" је, како каже, концепцијска поставка настала кроз покушаје да заокружи и уобликује дио свог умјетничког ангажмана, као и због потребе да се већ нагомилане идеје реализују и добију свој умјетнички и материјални облик, али и због потребе да се ти радови подробније теоретски оправдају у наредном времену кроз неки вид публикације.

- Континуирано излагање је веома важно јер се тако ријешиш идеја и умјетничких радова о којима непрестано размишљаш, а кад то урадиш јавно, онда твој ангажман ступа на снагу и тек од тог тренутка у очима јавности почиње да вриједи - сматра Кекеровић са чијим се радовима упознала и умјетничка јавност у Аустрији, Шкотској, Грчкој, Русији.

Правећи компарације и искуства које је стекао као спортиста, између спорта, а сада умјетности, покушава да постави релације и моделе валоризације умјетничког дјела, који су дошли из искуства једне спортске сфере која је ограничена у свом "перформансу".

- Градим мисао у новом умјетничком окружењу које није стриктно одређено правилима "игре". Изложба једним дијелом проблематизује концепт излагања, може се рећи да ће то бити изложба о изложби - казао је Кекеровић који је још као студент био добитник награде на НамаТре.ба бијеналу за најбољег младог видео-умјетника у БиХ, те награде за најбољи рад из области интермедијалне умјетности на завршној годишњој изложби Академије умјетности у Бањалуци.

За себе каже да наступа из позиције умјетничког аутсајдера, јер се умјетношћу бави релативно кратко.

- А то значи да мање-више не могу направити неку велику грешку што се тиче самих радова, као да грешке у умјетности уопште постоје - прича он.

Осврнуо се и на стање у култури и умјетности код нас, истичући да умјетнички садржај постоји, али да у продукционом и инфраструктурном смислу заостајемо за остатком свијета.

- Ту долази економија. Проблем је што је умјетник најмање свог времена умјетник, па се мора замарати небитним стварима. Ево примјера, треба да поставим рад, галерија нема постамент?! То је као кад би дошао да играш фудбалску утакмицу, а оно нема голова?! Једноставно, посљедња смо земља у Европи и шире по свему, и треба се суочити са реалношћу. Умјетност је посебно на друштвеној маргини па онда све редом. Ако улагања у културу наставе да буду равна нули, имаћемо културу равну нули - закључио је Кекеровић.

Мастер у Њемачкој

Кекеровић, који је члан и саоснивач умјетничке групе "Апартман", пројекта за популаризацију савремене умјетности у РС и БиХ са којом активно дјелује у земљи и региону, у октобру се сели у Њемачку. Тамо ће наставити мастер студије из области "Умјетност у јавном простору и нове умјетничке стратегије" на Баухаус универзитету у Вајмару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана